Hlavní obsah

Příliš intenzívní čištění zubů je může poškodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Příliš náruživé drhnutí zubů může jejich majiteli namísto běloskvoucího chrupu přivodit trvalé následky, varuje nejnovější studie na toto téma. Ideální je podle ní čistit si zuby dvě minuty a vyvinout přitom tlak rovnající se 150 gramům na plochu kartáčku - tolik váží přibližně jeden průměrný pomeranč.

Článek

Náruživější čištění vystavuje chrup riziku poškození zubní skloviny i dásní, varují vědci z univerzity v britském Newcastlu. "I když je třeba čistit si zuby dostatečně dlouho, aby se zbavily škodlivého bakteriálního povlaku, náš výzkum ukazuje, že po dosažení jistého momentu to už nemůže být lepší. Naopak si můžete poškodit dásně a možná i zuby," vysvětlil profesor Peter Heasman z univerzitní Školy dentálních věd v Newcastlu.

"Navzdory tomu si většina lidí stále myslí, že čím déle si zuby drhne, tím lépe. Důležitý je také samotný způsob čištění a tlak, který přitom vyvíjíte."

Dvanáct dobrovolníků se účastnilo výzkumu, který trval čtyři týdny a zkoumal 16 kombinací časů čištění od 30 do 180 vteřin, a tlak na zubní kartáček rovnající se váze od 75 do 300 gramů, informuje britský list The Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám