Hlavní obsah

Při výběru partnera dáváme přednost symetrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle studie zkoumající sexuální přitažlivost jsou krásní lidé zdravější a žijí déle. Výzkum analyzoval informace z různých kultur a dokonce i různých živočišných druhů a zaměřoval se na jednu charakteristiku, která se i v dřívějších studiích ukázala být univerzálním ukazatelem krásy: symetrii.

Foto: Profimedia.cz

Symetrie obličeje vypovídá o kvalitě vašich genů.

Článek

Je jasné, že symetrické tváře jsou přitažlivé. Může to být proto, že symetrie ukazuje na dobré geny, ale je také možné, že to je prostě jen kulturní preference. Profesor Anthony Little z University of Stirling a jeho tým zveřejnili studii, která silně podporuje teorii, že krása je v dobrých genech.

Vědci vzali fotografie tváří Evropanů, příslušníků kmene Hadza z Tanzanie a makaků, změřili jejich symetrii, a pak žádali dobrovolníky, aby hodnotili mužnost či ženskost daných osob a opic.

Ukázalo se, že ve všech případech symetričtější tváře mužů (a samečků makaků) působily mužnějším dojmem a symetričtější tváře žen (a samiček) působily dojmem ženštějším.

Jak uvádí list Daily Telegraph, ukazuje se, že existuje univerzální propojení mezi symetrií, mužností či ženskostí a kvalitou genů. Dáváme přednost někomu, kdo dobře vypadá, protože je tak větší šance, že ve spojení s tímto člověkem můžeme zaručit dobrou budoucnost pro naše geny v následující generaci, tedy zdravé děti.

Dřívější studie ukázaly, že i ovce, holubi i jiné druhy opic a primátů dávají přednost symetrickým tvářím. Teď se začíná ukazovat, že opravdu nejde jen o módu, ale o přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy si vybírají majetné muže, ti zase krásu

Od dob neandrtálců se naše priority při výběru partnera příliš neliší. Muži jdou většinou po ženách atraktivních, zatímco ženy dávají většinou přednost mužům...

Lidský mozek pozná krásu instinktem

Má náš mozek schopnost rozpoznat ideál krásy, aniž máme estetické vzdělání? A je člověk předurčen preferovat krásu? S těmito otázkami se do výzkumu vnímání...

Výběr článků

Načítám