Hlavní obsah

Při orgasmu ženy vypínají

– KODAŇ

Orgasmus pro ženy a jejich tělo znamená opravdu změnu. Mnoho oblastí mozku při něm doslova "vypne" - přestane na chvíli víceméně pracovat. Z nejnovější studie nizozemských vědců, kteří mozek u žen monitorovali s pomocí speciálních scannerů, také vyplývá, že se to týká i oblastí, které mají na starosti emoce.

Článek

"Ve chvíli orgasmu ženy nemají žádné emocionální pocity," citoval časopis New Scientist Gerta Holstega z univerzity v nizozemském Groeningenu.

Jeho tým si pro studii najal 13 zdravých heterosexuálních žen a jejich partnerů. Ženy pak byly požádány, aby si lehly tak, aby hlavu měly pod speciálním PET scannerem. Přístroj pak snímal aktivity mozku ve čtyřech různých stavech: odpočinku, předstírání orgasmu, stavu, kdy partneři ženám stimulovali klitoris prsty, a v okamžiku orgasmu.

Výsledky jsou pozoruhodné. Když byly ženy stimulovány, aktivita vzrůstala v jedné citlivé oblasti mozku, které se říká primární somatosenzorická kůra. Avšak v oblastech označovaných jako hipokampus a amygdala, které se podílejí na vytváření ostražitosti či obav, naopak aktivita klesala. Při orgasmu pak při srovnání s klidovým stavem poklesla i v řadě dalších oblastech mozku, uvedl Holstege na konferenci v Kodani.

K sexu potřebují uvolnění

Zdá se také, že zjištění Holstegova týmu potvrzují to, co se už vědělo, že totiž ženy si nemohou užít sex, pokud nejsou dostatečně uvolněné a prosté obav a rozptýlení. "Hladiny strachu a znepokojení musí klesnout pro orgasmus. Každý to ví, avšak my vidíme, co se děje v mozku," uvedl Holstege.

Z pohledu evoluční biologie se zase může zdát, že mozek při sexu některé části "vypíná" proto, aby v takových chvílích šance na zplození potomka byly pro dotyčnou důležitější než obavy o přežití a případných rizik a nebezpečí. Holstege zdůraznil také to, že zvláštní chování, kdy jedinci překonávají strach z predátorů či jinak porušují "zaběhané normy", je někdy možné vidět i u zvířat v době páření.

Proč tak zvláštní deaktivace v tolika částech mozku při orgasmu u žen nastává, Holstege zatím vysvětlit neumí.

Pouze malá část mozku, takzvaný mozeček (cerebellum), bylo při orgasmu aktivnější než obvykle. Tato část je normálně spojována s koordinací pohybů, i když existují i některé důkazy, že částečně pomáhá i s ovládáním emocí. "Nevíme, co aktivace mozečku znamená," uvedl Holstege.

V budoucnu se vědci chtějí zaměřit na to, co se v mozku děje v prvních minutách po orgasmu, a také, jak se prožívání orgasmu liší u osob, které mají se sexem nějaké psychické či další zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Britští vědci: orgasmus žen souvisí s geny

Dosahování orgasmu u ženy podmiňují podle britských vědců také její geny. Při sledování dvojčat dospěli badatelé k závěru, že problémy s orgasmem jsou z jedné...

Výběr článků

Načítám