Hlavní obsah

Při odhalení nevěry je třeba brzdit emoce

Právo, Petr Veselý
PRAHA

Většina lidí je velmi špatně připravena na situaci, kdy se dozví o nevěře partnera. Klasická reakce, kdy podvedená manželka nebo manžel udělá svému druhovi scénu, spustí kolotoč výčitek, slz a začne žárlit na každý jeho krok, je přesně typem jednání, které nic nevyřeší. Naopak už tak dost složitou situaci v manželství ještě dramaticky zhorší.

Foto: archiv AGEL

Ilustrační fotografie. Vadné držení těla lze naštěstí korigovat, podstatná je ale včasná diagnóza a následné pravidelné cvičení.

Článek

Je pravda, že málokdo projeví podobnou dávku chladnokrevnosti jako žena, která objevila několik milostných esemesek v mobilu svého nepořádného a roztržitého manžela. Místo toho, aby mu udělala scénu a žádala vysvětlení, začala jeho milence posílat manželovým jménem textovky.

Stačilo pár obratně formulovaných zpráv vždycky, když nepozorný manžel nechal ležet mobil někde doma a milenka se s nic netušícím mužem během čtrnácti dnů rozešla. Chudák dodnes netuší proč.

Je dobré vědět, jestli nevěra byla jen úletem nebo se za ní skrývá hlubší milenecký vztah jednoho z manželů. Většinu lidí však její odhalení zasáhne stejně do té míry, že pro ně bývá velice složité jednat racionálně.

Našla milostný dopis

Dopis, který učitelka našla při žehlení v mužově saku, byl jasný. Pochopila z těch horoucích vět, že jí manžel začal být nevěrný s její bývalou kamarádkou.

Učitelka, drobná třicátnice, seděla v kuchyni a brečela. Kdyby neměli pětiletého syna, asi by začala uvažovat o rozvodu. Takhle zašla do manželské poradny. Psycholog ji vyslechl a vysvětlil, že je dobré:

- zatím s mužem o odhalené nevěře nemluvit,

- pokusit se o to, aby chod rodiny a péče o děti běžely dál beze změn,

- nesedět doma jak hromádka neštěstí, naopak oprášit své koníčky a stará přátelství,

- nehledat pomoc u společných známých nebo u příbuzných,

- nevtahovat do problému děti,

- dělat si co nejčastěji radost tím, co dokáže potěšit,

- nesvazovat se nesmyslnými zásadami,

- vyhnout se zbrklým výrokům a přehnaným reakcím.

Šla se udat

Učitelka dodržovala zásady řadu týdnů přímo ukázkově. Ale jednou to už nevydržela. Když muž zase vyrazil na obvyklou "partičku karet", zazvonila u bytu své bývalé kamarádky a vtrhla dovnitř. Manžela zastihla v hodně choulostivé situaci.

A tak násadou od koštěte rozbila všechna okna, televizor a do postele vysypala plný odpadkový koš, do kterého ještě před tím napustila vodu. Prostě to hnízdečko lásky obrátila vzhůru nohama. Pak se šla udat do poradny, jak hanebně selhala.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Ocitl/a jste se někdy v roli podváděného/podváděné?

Druhý den se tam objevila znovu. Muž se prý vrátil jako beránek. Dokonce byl ochotný přijít do poradny. Psychologovi řekl, že mu prý manželčin výstup otevřel oči. Pochopil, že ho má opravdu ráda. Nikdy před tím mu nedala tak jasně najevo, že o něj stojí. Jejich manželství trvá dodnes.

Brzdit emoce

Tento příběh však bohužel patří k výjimkám, které určitě nelze chápat jako pravidlo. Podobné kravály totiž snadno odstartují boj plný hádek a konfliktů, který nemůže mít vítěze. Tak jako se kdysi manželé předháněli v projevech lásky, začnou teď soutěžit v projevech zášti a nenávisti. Tedy v tom, kdo tomu druhému zasadí bolestivější ránu.

Brzdit zbytečné vášně je pro většinu lidí těžké, protože v dané situaci mají obě strany sklon jednat emotivně. Ale je to prakticky jediná možnost, jak znovu nalézat ztracené porozumění. V mnohém mohou pomoci manželští poradci. Mají s řešením podobných situací víc zkušeností a dokáží je vidět racionálněji.

Rozvod nanečisto

Pokud nevěra praskne, ale partner nechce milenecký vztah přerušit, je dobré mu říct, jak dlouho jste ochotni danou situaci snášet. Také o délce tohoto období je užitečné se poradit v manželské poradně.

Dalším docela zajímavým řešením je to, aby manželé začali žít každý zvlášť. Nevěrný partner může odejít na neutrální půdu, třeba k rodičům nebo přímo k milence. Vyzkouší si tak nanečisto, jak to bude vypadat po rozvodu.

I když toto řešení vypadá divoce, bývá úspěšné ve čtyřech případech z pěti. A i v těch situacích, kdy nevede k úspěchu, obvykle umožní daleko klidnější rozvod, protože se potvrdí jen to, co už řadu měsíců stejně trvá.

Anketa

Ocitl/a jste se někdy v roli pdváděného/podváděné?
Ano, mnohokrát
37,1 %
Jen jednou
35,9 %
Ne, nikdy
27 %
Celkem hlasovalo 1762 čtenářů.

Nejčastější chyby

U nevěr, které se prozradí, je rozumné vyhnout se krokům, které s velkou jistotou vedou k rozvodu. Takovými jsou třeba situace, kdy podvedený partner začne nevěrného druha:

- skandalizovat a při sebemenší příležitosti mu sehraje některou ze scének na téma záletnictví,

- kdy mu z manželství začne dělat vězení a neustále ho chce kontrolovat,

- když začne pořádat pravidelné výslechy, kde zase byl nebo kam se chystá,

- zahrnuje ho slzami, výčitkami, výhrůžkami, případně hysterickými výstupy dává najevo, že tohle mu nikdy neodpustí,

- přestane se starat o chod domácnosti a o děti,

-  využije každou příležitost k vyrovnání skóre.

Reklama

Související témata:

Související články

Silnějším ženám jsou muži věrnější

Podle nové studie, kterou zveřejnil australský list The Daily Telegraph, muži častěji zahýbají, mají-li příliš štíhlou stálou partnerku. Naopak věrní zůstávají...

Vědci: za nevěru mohou geny

Britští vědci tvrdí, že někteří lidé mohou být k partnerské nevěře geneticky naprogramováni. Vyplývá to z výzkumu týmu londýnských odborníků, o němž informoval...

Výběr článků

Načítám