Hlavní obsah

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy divu, že PMS ovládá nejen vaši náladu, ale také atmosféru ve vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Během PMS trpí nejen žena, ale také její partner.

Článek

Premenstruační syndrom si v ženském těle bere slovo zhruba týden před menstruací. Za jeho vznikem stojí především nerovnováha hormonů, neboť právě v druhé polovině menstruačního cyklu dochází ke zvýšení estrogenu a zároveň snížení hladiny progesteronu.

Tento nerovnoměrný hormonální koktejl následně způsobuje přecitlivělost, náladovost, ale třeba také chuť na sladké nebo sacharidy. Nikoho tedy nepřekvapí, že právě během PMS trpí nejen žena, ale také její partner.

Zaměřte se na komunikaci

Zvládnout rozbouřené hormony, ukočírovat svou náladu a ještě být milá na partnera? Pro mnoho žen je tento úkol v období PMS hotovou výzvou. Neexistují totiž žádné zázračné pilulky, které by vaši náladu ihned vrátily do normálu. Přesto je na světě pomyslný lék, díky němuž váš partnerský život během PMS příliš neutrpí.

Doktoři jí roky tvrdili, že trpí PMS. Ve skutečnosti měla nádor na mozku

Zdraví

Kouzlo spočívá v otevřené komunikaci. Vysvětlete svému milému, co právě prožíváte, jak se cítíte a co vás zneklidňuje. Jedině tak opravdu pochopí, že během vypjatých chvil za vás jednají neklidné hormony.

„Domnívám se, že komunikace je klíčová a pomáhá druhému pochopit, co se děje. Zároveň je dobré, když si partneři řeknou, jaké kroky by měli podniknout, aby jejich vztah příliš neutrpěl,“ říká gynekoložka Dawn Harperová pro Netdoctor.

Zároveň dodává, že ideální doba na dialog o PMS je po menstruaci, tedy v momentě, kdy jsou ženské hormony v rovnováze.

Zvláštní režim

Celou situaci ale můžete vzít do svých rukou i vy sama. Stačí, když během PMS budete dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Správný jídelníček

Nemusíte během PMS držet žádnou drastickou dietu, bohatě postačí, když ze svého jídelníčku alespoň na chvíli vyškrtnete sladkosti a snížíte příjem sacharidů. Obecně se také doporučuje, aby ženy omezily kofein a alkohol, který se taktéž s PMS příliš nekamarádí.

Pomoc můžete naleznout i v podobě doplňků stravy. Nejčastěji ženy vsázejí na hořčík, který pozitivně ovlivňuje náladu. Sáhnout můžete také po vitaminu B6. Jeho hlavní výhodou je, že přispívá k regulaci hormonální aktivity.

Potraviny, které mírní potíže spojené s premenstruačním syndromem

Zdraví

Víte, kdy PMS přijde?

Mít přehled o svém menstruačním cyklu je více než důležité. Nejenže budete vědět, kdy vás čeká příští menstruace, ale také budete mít přehled o PMS. Díky těmto informacím si můžete lépe rozvrhnout svůj čas a náročné pracovní úkoly naplánovat na dny, kdy je PMS v nedohlednu.

Proč cvičit i při periodě

Zdraví

Čas pro sebe

Chápeme, že si nemůžete každý měsíc po dobu PMS vzít dovolenou z práce, přesto je důležité, abyste právě v tento čas myslela především sama na sebe.

Vyhněte se aktivitám, které vás stresují, a naopak se věnujte radostným věcem. Klidná jóga nebo třeba večer s knihou v ruce jsou ideálním řešením.

Anketa

Pozorujete na sobě změny krátce před menstruací?
Ano, jsem mnohem výbušnější a vznětlivější
67,4 %
Ano, jsem hodně plačtivá a smutná
12,2 %
Ano, reaguji často absolutně nepředvídatelně
4,3 %
Ano, snáze upadám do depresí
2,8 %
Občas ano, ale není to pravidelně každý měsíc
4,1 %
Jen výjimečně
2,2 %
Ne, jsem hodně aktivní člověk a toto období nijak zvlášť neprožívám
3,5 %
Ne, pomáhá mi v tom velmi významně hormonální antikoncepce
2 %
Ne a jsem přesvědčena, že je to díky zdravé stravě a pravidelnému cvičení
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2761 čtenářů.

Reklama

Související články

Proč během menstruace přibíráme

Také se vám zdá, že se během menstruace vaše džíny pravidelně smrskávají a vy se nejlépe cítíte ve volnějším oblečení? Věřte, že na vině není nadýmání. Lékaři...

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Kolem menstruace panuje na internetu celá řada mýtů, které u žen vzbuzují mnohdy zbytečné obavy o jejich zdraví. Přestože má menstruační cyklus každá žena...

Výběr článků

Načítám