Hlavní obsah

Předstírání v ložnici partner většinou stejně pozná

Novinky, bok

Ne vždy se podaří dosáhnout oboustranného uspokojení při milování, častější problémy mívají ženy. Aby neurazily partnera, uchylují se někdy k předstírání či nepravdivé odpovědi na téma spokojenosti v domnění, že on to nepozná. Je to ale opravdu tak?

Foto: Profimedia.cz

Předstírat uspokojení jen pro potěšení partnera nemusí být vždy optimální řešení.

Článek

Lhát se nemá, ale když se partner zeptá, zda se ženě milování líbilo stejně jako jemu, a ona nemá uspokojivý pocit, co odpoví? Pro klid vlastní duše i jeho potěchu většinou ženy odpoví, že ano. Mnohé pak spoléhají, že to partner vezme jako neotřesitelnou pravdu, a nebude se tím dál zabývat. A ony budou tajně doufat, že možná příště to bude lepší.

Nová studie ale říká, že je jedno, jak moc se snaží, muži i ženy dokážou ve valné většině situací poznat, jak na tom jejich protějšek ohledně sexuálního uspokojení momentálně je.

V rámci kanadského průzkumu, jehož výsledky byly publikovány v časopise Archives of Sexual Behavior, bylo dotazováno celkem 84 párů ohledně všeobecné úrovně sexuální spokojenosti ve vztahu, jak jsou na tom s komunikací na téma sex, jestli rozpoznají emoční rozpoložení partnera (partnerky) atd.

„Zjistili jsme, že v průměru muži i ženy mají poměrně přesné a nezkreslené vnímání ohledně sexuálního uspokojení partnera (partnerky),” uvedla vedoucí studie Erin Fallisová z University of Waterloo v tiskové zprávě.

Uspokojivá komunikace = uspokojivý sex

„Zároveň jsme zjistili, že komunikace ve vztahu je opravdu velmi důležitá. Ochota bavit se s protějškem o sexu napomáhá pochopit emoce a sexuální uspokojení toho druhého,” cituje Fallisovou server Health News.

Nicméně i v mnohých párech, kde jeden nebo oba z partnerů neradi mluvili o sexuálních problémech či touhách, jsou podle vědeckého zjištění jedinci schopni poměrně dobře určit partnerův aktuální „stav”. Je to prý dáno tím, že páry si postupně vytvoří něco jako „sexuální scénář”, kterým se ve vztahu řídí.

„Postupem času se v každém vztahu rozvine jakási sexuální rutina. Jsme přesvědčeni o tom, že schopnost odhadnout pocity toho druhého pomůže oběma jedincům nastavit jakési linie, které ve výsledku uspokojí oba dva, a vztah tak bude mít i pevnější základy do budoucna. Jakmile ale z onoho scénáře něco najednou začne vyčnívat nebo nebude zapadat, většinou si toho partner či partnerka spolehlivě všimnou,” uzavřela Fallisová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám