Hlavní obsah

Pouhých 22 procent mužů si pamatuje narozeniny své tchyně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadáte-li si na internetu do vyhledávače slůvko "tchyně", vyskočí na vás hned několik desítek stránek s vtipy o tchyních. Zajímavé je, že většina z nich se týká především maminky ženy - manželky. Přitom ve skutečném životě je většina sporů mezi ženami, mezi tchyní a snachou.

Článek

Mýtus kolem strašné tchyně je natolik rozšířený, že když někdo řekne, že je jeho tchyně skvělá, málokdo mu věří. Bohužel tyto mýty, ale potvrzuje většina průzkumů týkající se tohoto tématu.

Například podle posledního průzkumu společnosti ISI téměř 88 procent mužů si nepamatuje, kdy mají jejich tchyně narozeniny a přestože ženy si narozeniny své tchýně pamatují více, neznamená to, že své tchyně mají raději než muži.

Spíše naopak. V rodinách mnohem častěji vznikají problémy mezi ženami - tedy mezi tchyní a snachou. A důvodů bývá hned několik - nejčastěji převažuje přehnaná láska mezi matkou a jejím synem, kdy partnerka syna je narušitelkou této bezmezné lásky. Bohužel "mamánci" si často tento fakt neuvědomují a věří mnohdy více své matce než své ženě. Málokdy se také dokáží své matce vzepřít a tak se většina problémů jen a jen prohlubuje.

"Snažím s tchyní vyjít 30let. Ona je prostě divná. Má ty nejhorší vlastnosti, které vůbec může člověk mít. Zákeřnost, faleš a pod. A přesto všechno se tváří, jak mě má ráda, hlavně před svým synem. A on jí to žere. Kolikrát jsem s ní byla sama a všechno jsme si vyříkaly, jenže uplynulo pár dní a všechno se vrátilo k normálu. Její druhý syn se sní nestýká vůbec, jako by neexistovala, takže všechny svátky tráví u nás. Vždycky je mám zkažené. Jsem už sama taky tchyně. Mám snachu a zetě. Jelikož jsem prošla tímto bojem s tchyní dávám si velký pozor, abych je ničím neotravovala a vycházíme spolu dobře. Teď se moje tchyně soustředila na rodinu mého syna na mojí snachu. Jenže tam narazila, protože můj syn si to absolutně nenechá od ní líbit, takže bojujeme znova. Můj manžel se jí pořád zastává, protože ona je přece stará a jiná už nebude, ale tohle neni o stáří, ale o zlosti a nenávisti. Nikdo ji nemá rád všichni od ní utíkají, protože má tak hroznou povahu, že sní nikdo nevydrží. Někdy je to k zbláznění," svěřuje se v jedné internetové diskusi Jana.

Některé příběhy žen i snach jsou pro mnohé z nás až neuvěřitelné. Ženy se vzájemně dokáží doslova terorizovat a často vše umocňují postoje mužů - manželů či synů.

Podle odborníků prý existuje 5 typů tchýně:

  • mamina – miluje své děti a vše, co ony milují
  • matka pluku – má na povel manžela i své děti s rodinami
  • osamělá vlčice – cele se obětovala dětem – nikdy nemůžete být lepší než ona
  • pilná včelka – je tak zaměstnaná, i sama sebou, že nemá čas nic kontrolovat
  • ideál – do rodin svých dětí se téměř nemíchá.

Vtipy i mnohé vědecké studie se spíše zaměřují na muže a jejich tchýně

Podle jedné studie prý existuje i nový typ duševní poruchy – tzv. tchynin syndrom. Jsou jím prý postiženi muži, kteří sdílí společnou domácnost s matkou své manželky. Problém je v tom, že si muži myslí, že jsou hlavou rodiny, ale ve skutečnosti jsou plně ovládáni tchyní. To vyvolává duševní rozpor, který vede k posedlosti a sexuální frustraci. Takovým mužům prý pomůže jedině skupinová terapie, které se zúčastní jejich ženy i tchyně.

"Bydlel jsem s tchýní v jednom domě 9 let a bylo to peklo. Moje žena na ní byla zcela závislá a cokoliv jsme chtěli rozhodnout, to rozhodla tchyně a jinak to nešlo. Obě se tvářily, jak si mě váží a mají mě rády, ale za zády se mi smály a byl jsem pro ně „ten blbec“, s kterým můžou orat – vláčet. Samozřejmě když mě propíraly, tak u toho často byly děti. Dlouho jsem měl snahu se s tchýní sblížit a najít si k ní cestu, ale marně. Její dcera je přeci tak nešťastná, protože si vzala takovýho vola, který nepije, nekouří, vede spořádaný život a má rád rodinu… Postupně jsme spolu v podstatě přestali mluvit a jen se na sebe usmívali. Moje žena se stala prostředníkem, a byla tak mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně byl vztah ke mně, na druhé vztah k matce. Nechtěla, logicky, ztratit ani jednu. Pokoušela se to i urovnat, ale bez velkého úspěchu. Na úspěch ani šanci neměla. Byla to záležitost mezi mnou a tchyní. Manželka mohla moje snažení jen podpořit, ale nic víc. Dovedete si představit kam to vedlo. Byli jsme na rozvod. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem tchýni vytáhl mimo dům, na procházku. Tam jsme se pokusili všechno si vyříkat. Neříkám, že výsledek byl nějaký zázrak, ale pomohlo to. Samozřejmě, že jsem ji nepředělal. Mnohé se ale mezi námi vyjasnilo a dohodli jsme si pravidla, která jsme se snažili dodržovat. Pak jsme si ledacos vyjasnili i s manželkou a já si poopravil své dřívější mínění o své ženě. Křivdil jsem jí. Byla na mé straně, ale já to nepoznal. Jen když mě před tchýní hájila, tak já u toho nebyl a měl tak pocit, že se mě nezastane. Teď mám pocit, že konečně žijeme jako rodina," vypráví Mirek.

Tchýně mají vliv i na pracovní výkony

V jedné studii, jenž uveřejnil Wall Street Journal, odborníci zjišťují, do jaké míry má osobní život ředitelů firem vliv na výkonnost jimi řízených společností. Vědci analyzovali dopad úmrtí v rodině ředitele na ziskovost firmy na vzorku 75 000 dánských společností.

Zjistili, že úmrtí dítěte ředitele snížilo zisky firmy ve dvou následujících letech o 21,4% (v porovnání se dvěma předchozími lety). Ke snížení ziskovosti došlo i v případě úmrtí ostatních členů rodiny. Výjimkou bylo úmrtí tchyně, kdy naopak došlo ke zvýšení ziskovosti o 7 %.

Anketa

Jaká je vaše tchýně?
Mamina – miluje své děti a vše, co ony milují
9,4 %
Matka pluku – má na povel manžela i své děti.
25,7 %
Osamělá vlčice – nikdy nemůžete být lepší než ona
15,4 %
Pilná včelka – je tak zaměstnaná, že nemá čas nic kontrolovat
4,1 %
Ideál – do rodin svých dětí se nemíchá.
45,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10143 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám