Hlavní obsah

Portugalský web radí rozvedeným mužům s péčí o domácnost

LISABON

Měňte povlečení jednou týdně, nikdy neperte černé spolu s bílým, rovnejte kastroly u sporáku - to jsou některé ze základních rad, které poskytuje rozvedeným mužům v Portugalsku nově zřízená internetová stránka. "Portugalským mužům se nedostalo ohledně domácnosti výchovy, takže když se rozvedou, jsou trochu ztracení," řekl zpravodaji agentury AFP jeden ze zakladatelů stránky Jorge Oliveira.

Článek

V Portugalsku žijí muži většinou až do svatby u rodičů, i když se žení až ke třicítce. O to základní, pokud jde o kuchyň a domácnost, se stará matka. Po svatbě nastupuje dělba úkolů a manžel zpravidla nechává péči o domácnost na ženě. Ženatí muži dělají v Portugalsku méně domácích prací než ve všech ostatních zemích Evropské unie. S rychlým vzestupem počtu rozvodů jsou však tisíce mužů poprvé v životě postaveny před hrůzy žehlení a vaření.

Loni bylo zaznamenáno 27 960 rozvodů, což je o 46,8 procenta víc než předloni. Rozvodovost v Portugalsku je tak jedna z nejvyšších v Evropě. V letech 1993-2002 se zvýšila o 128 procent. Nový portál Vida-On, který je v provozu od června, chce přijít nově rozvedeným na pomoc. Poskytuje "typicky ženské" návody na to, jak odstranit vzdorující skvrnu nebo čím nejlíp čistit vanu.

Největší zájem je o sekci vaření

Podle Jorge Oliveiry už tohoto rádce konzultuje denně přes tisíc zájemců. Navíc si už tisícovka rozvedených mužů objednala specializovaný bulletin, který portál nabízí a který jim bude chodit elektronickou poštou. "Všechno se bude zdát snadnější, protože jsme tu my," stojí na úvodní stránce portálu, který slibuje "triky a fortel, jak udělat vaši domácnost obyvatelnou".

Největší zájem je o sekci vaření pro začátečníky, která nabízí "jídla pro každý den" i "jídla pro dny sváteční". Nezapomíná se ani na rady týkající se péče o zdraví a zevnějšek nebo dovolených pro osamělé muže. "Tradiční časopisy pro muže se těmito otázkami nezabývají a ženské časopisy je pojímají pod jiným úhlem," říká Oliveira.

Anketa

OTÁZKA PRO MUŽE: Umíte se postarat o domácnost? OTÁZKA PRO ŽENY: Uměl by se váš parnter postarat o domácnost?
(jsem muž) umím
28,4 %
(jsem muž) neumím
19,7 %
(jsem žena) uměl
30 %
(jsem žena) neuměl
21,9 %
Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám