Hlavní obsah

Polygamní muži umírají dříve než ženy

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMBRIDGE

Muži údajně umírají dříve než ženy, jelikož jsou polygamní. Dalším důvodem kratšího života je celkový boj o samice. Zjistili to vědci z Cambridgeské univerzity při výzkumech několika obratlovců. Podle výsledků průzkumu se monogamní samci dožívají stejně jako samice a čím více partnerek vymění, o to mají kratší život.

Článek

To, že muži stárnou rychleji a umírají dříve, je důkazem toho, že člověk monogamním tvorem není. Mezi takové ale patří například bernešky z říše ptáků nebo mangusta jižní z říše savců. Samci těchto druhů nemusejí o samice tolik bojovat a dožívají se stejně dlouhého života jako samice.

Podle Tima Cluttona-Brocka a Kavity Isvaranové z Cambridge si tento fenomén vysvětlují pomocí evoluční teorie. Podle ní totiž u druhů, kde je soutěž samců o samice intenzivnější, má každý jedinec samčího pohlaví méně času na rozmnožování. Proto není žádný silný evoluční stimul podporovat u nich dlouhověkost.

"Ve chvíli, kdy se současná lidská fyziologie vyvinula, pravděpodobně kolem doby kamenné, polygamie byla normální," věří Tim Clutton-Brock.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám