Hlavní obsah

Polibek je citlivým barometrem vztahu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že jedním procítěným polibkem můžeme vyjádřit více než mnoha slovy, není pochyb. Podle sexuologa Petra Navrátila z Prahy bývá polibek také velice citlivým barometrem vztahu.

Foto: Jiří Velký
Článek

Tento názor zřejmě sdílí i spousta žen. Velmi citlivě vnímají, jakým způsobem a jak často je manželé líbají. A nejen na Valentýna, svátek milenců nebo 6. července, kdy je Světový den polibku. Hezkým políbením při odchodu z domova si u nich muži mohou značně vylepšit svou citovou bilanci. A naopak. Pokles zájmu o líbání a něžnosti nese většina žen nelibě.

Platí to však i naopak. "Pokud se například manželka, která svého muže často a ráda líbala, najednou začne chovat mnohem zdrženlivěji nebo se polibkům dokonce vyhýbá, případně ho líbá jen letmo a nezúčastněně na tvář, může jít o jeden z prvních signálů blížící se manželské krize," říká MUDr. Navrátil.

I když daleko častěji se stává to, že se z polibků začne nejprve vytrácet vášeň a potom i cit, což naznačuje minimálně to, že se do vztahu vkrádá únava a stereotyp.

Intimnější než soulož

Pro značné procento žen může být polibek stejně intimní záležitostí jako sex, ne-li dokonce intimnější. Například podle průzkumu zveřejněného německým ženským časopisem Freudin začíná pro každou třetí ženu nevěra už polibkem. Zatímco každý třetí muž považuje za nevěru teprve noc strávenou s cizí ženou.

Náhodou prý není ani to, že prostitutky, které jsou za peníze ochotné přistoupit na ledajaké sexuální praktiky, odmítají své zákazníky líbat. Souložit, prosím, ale žádné důvěrnosti. To se radši líbají samy mezi sebou, aby tímto bizarním způsobem zmírnily samotu nebo pocity odcizení.

Dokážou při styku myslet na jiného

"Až 66 procent žen dokáže při pohlavním styku myslet na jiného muže," tvrdí na základě svého výzkumu německý sexuolog profesor Ertel Henner. "Při polibku je u nich něco takového daleko vzácnějším jevem." Proč tomu tak je, vysvětlit nedovede.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Myslíte občas při pohlavním styku na jiného partnera/partnerku?

Pravdou je, že polibky stejně jako mazlení a další něžné doteky nebo rituály, kterými projevujeme své nejniternější city, jsou pro uspokojení našich nejhlubších pudů a vůbec pro lidskou duši daleko důležitější než samotné pohlavní spojení.

Pilulky nenahradí

S články o tom, jak líbání prospívá našemu zdraví, se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Dokonce i řada seriózních lékařů se snaží dokázat, že líbání snižuje vysoký tlak a cholesterol nebo zvyšuje obranyschopnost našeho organismu. Pravda je, že kardiologové ani alergologové zatím nezačali předepisovat místo pilulek žhavé polibky. Ať už na kardiovaskulární, nebo imunitní potíže.

Se stejnou rezervovaností je potřeba brát i to, jak líbání: 

  • zvyšuje pracovní výkonnost; 
  • snižuje počet chyb; 
  • a zmenšuje počet nehod na silnici.

Přesvědčivé výzkumy, které by něco takového doložily, neexistují. Blíž pravdě bude proto spíš konstatování, že výkonnější, vitálnější a celkově zdravější lidé, kteří jsou navíc optimističtěji naladění, se prostě častěji i líbají.

Reálně vypadá také tvrzení profesora Johannese Hubera z Vídně, který na základě svých výzkumů dokazuje, že pravidelné a dlouhé polibky snižují napětí i stres.

Šíří choroby i zubní kaz

Zcela prokazatelné je však to, že se prostřednictvím polibků můžeme infikovat. Nemusí to být jen:

  • banální chřipka nebo angína;
  • případně nepříjemné opary; 
  • ale i mnohem zákeřnější žloutenky různého typu;
  • hlavně však mononukleóza (virová infekce jater), kterou lékaři označují jako nemoc z líbání.

Prostřednictvím polibků se může šířit i zubní kaz. Ani ne tak mezi dospělými jako mezi matkou a malým dítětem. Pokud si totiž matka nedá odstranit všechny kazy předtím, než otěhotní nebo porodí, má v ústech spolu s nimi i zvýšené množství streptokoků. Těmi velice pravděpodobně infikuje malé dítě, jehož ústa nejrůznější bakterie teprve obsazují.

Nedochází k tomu jenom tehdy, když ho matka líbá, ale i když mu olizuje lžičku, dudlík nebo kojeneckou láhev. Jakmile se děcku streptokoky v ústech přemnoží, začne mu hrozit vyšší riziko zubního kazu.

Nejen chemie těla

Výroky typu - jeden vášnivý polibek v nás vyvolá tolik příjemných pocitů jako 25 gramů čokolády - jsou spíš marketingem než vědou.

Líbání, podobně jako třeba láskyplné objetí nebo hlazení, podporuje tvorbu celého koktejlu látek, které nám navozují pozitivní pocity: serotonin, endorfiny, fenyletylamin atd.

Daleko důležitější je však zážitek lásky a přijetí, které při líbání a v objetí blízkého člověka prožíváme. Působí na nás velice silně. Snižuje napětí a z něho vyplývající agresivitu. Přispívá k našemu zklidnění, k pocitům vyrovnanosti a harmonie.

Anketa

Myslíte někdy při pohlavním styku na jiného partnera/partnerku?
Ano, výjimečně
42,9 %
Ano, často
21,6 %
Ne, nikdy
35,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2746 čtenářů.

Líbací rekordmani

Dror Orpaz a Carmit Cuberová z Izraele se vydrželi líbat pozoruhodných 30 hodin a 58 minut. Pak je vyčerpané odvezli do nemocnice, kde je hospitalizovali.

Ještě déle se vydržel líbat pár z Kolumbie: 38 hodin a 58 minut. Jejich výkon však komise rozhodčích neuznala, protože použili nedovolené pomůcky: zabalili se do velkých plenek, aby spolu nemuseli chodit na záchod.

Reklama

Související témata:

Související články

Encyklopedie sexu - Líbání

Většina lidí považuje hodnoty a praktiky své vlastní kultury za všeobecně platné a jediné správné. Naopak mnohdy považují počínání příslušníků jiných...

Líbání je zdravé a dělá krásnějším

Ať už vášnivý nebo jen letmý - polibek je symbolem lásky. A také líbání má svůj svátek. Je jím 6. červenec, který se slaví jako světový den polibku. Agentura...

Meningokok se šíří také polibky

Invazivní meningokokové onemocnění je způsobeno bakteriemi, které se rychle šíří do celého těla. Nakazit se můžeme kapénkami slin při kašli a kýchání. Další...

Výběr článků

Načítám