Hlavní obsah

Počet žen s rakovinou prsu roste

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakovina prsu je u žen stále nejčastější onkologické onemocnění. Dokonce v posledních letech roste počet žen, které touto nemocí onemocní, ale úmrtnost klesá. Je to dáno lepší diagnostickou i léčebnou péčí. Novinářům to řekl v úterý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vyzula.

Foto: Jitka Chromá

Tiskový mluvčí Městské policie Mikulov Radek Vážný zasvěceně informoval návštěvníky během dnů otevřených dveří

Článek

Uvedl, že zatímco v roce 1989 se na rakovinu prsu léčilo zhruba 20 000 žen, před dvěma lety jich již bylo téměř 39 000. Ročně se nově diagnostikuje kolem 5000 případů. "Je to spojeno s životosprávou, kouřením, nízkou fyzickou aktivitou, s narůstajícím stresem a s mnoha dalšími faktory," uvedl Vyzula.

Přestože počet nově zjištěných případů stoupá, úmrtnost mírně klesá. Ročně na tuto nemoc zemře v České republice asi 1800 žen. Lékaři jsou spokojeni s tím, že v posledních letech stoupá počet žen, které přijdou k lékaři včas, nádor je malý a dá se plně vyléčit. Většinou je to u žen do 50 let věku. Ty starší stále bohužel přicházejí pozdě.

Choďte na mammograf!

Od loňska se ženy mohou dát preventivně mammograficky na rakovinu prsu vyšetřit. Ženy od 45 let to nestojí nic a na vyšetření by měly chodit v pravidelných dvouletých intervalech. Mladší ženy za vyšetření zaplatí do 500 Kč.

Podle přednosty onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Luboše Petruželky je základem léčby stále chirurgický zákrok, chemoterapie, hormonální léčba a nejnověji i cílená molekulární léčba. Při ní dojde k ovlivnění pouze nádorové buňky aniž by se zasáhly buňky zdravé.

Anketa

Absolvovala jste někdy mammografické vyšetření?
ano
58,5 %
ne
32,3 %
chystám se na něj
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na vznik rakoviny prsu má vliv i kouření

Mezi nemocemi, které se člověku většinou vybaví ve spojení s kouřením, rakovina prsu obvykle nebývá. Podle vědců z Koleje Alberta Einsteina v New Yorku...

Na mamografu byla zatím jenom třetina Češek

Zatím jen třetina žen od 45 do 69 let věku byla na preventivním mamografickém vyšetření, kterým se zjišťuje rakovina prsu. Právu to sdělil docent Jan Daneš,...

Výběr článků

Načítám