Hlavní obsah

Počet nakažených pohlavními nemocemi stoupá, informovanost je malá

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1989 počet nakažených pohlavně přenosnými chorobami prudce narostl. Ukázala to nová studie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Bohužel podle slov odborníků nejvíce hřeší mladí lidé, kteří si dost dobře neuvědomují rizika sexuálně přenosných chorob, nebo o nich mají naprosto mylné a zavádějící představy.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé často doplácejí na svou nevědomost.

Článek

Pryč jsou doby, kdy lidé se svým „poprvé“ čekali na toho pravého, a většinou se odehrávalo až o svatební noci. Dnešní moderní doba je daleko více promiskuitní. Ženy oddalují mateřství, věnují se kariéře, obě pohlaví spíše vyzkouší několik sexuálních partnerů, než se rozhodnou usadit.

„Výskyt pohlavně přenosných chorob je úzce spojen s věkem, sexuální orientací, ale i geografií,“ říká Roman Trýzna z Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK. Zároveň upozorňuje na to, že prudký nárůst těchto chorob byl zaznamenán při prvním otevření hranic v ČSSR v roce 1968, respektive v polistopadovém období roku 1989.

Mladí lidé se nemocí nebojí

Dnešní doba už nevyžaduje partnerské soužití tak, jako tomu bylo v minulosti. Spíše naopak. Díky sociálním sítím a mobilům spousta lidí, když má potřebu, nemá problém se během několika dní, či dokonce minut seznámit a domluvit si nezávazný či občasný styk.

„Lidé si také méně uvědomují rizika pohlavních nemocí a významně se zvyšuje procento těch, kteří věří, že například AIDS je už dávno nemoc, která je vyléčitelná,” říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Bohužel je to ale mylná informace a naopak má tato nemoc rok od roku narůstající tendenci.

Lékař jako jeden z problémů vidí také fakt, že se na preventivní a osvětové programy ohledně informovanosti pohlavně přenosných chorob vynakládá o dost méně peněz, než tomu bylo v minulosti. „Zejména proto mají lidé tak zkreslené informace.”

Syfilis

Bakteriální onemocnění, od počátku roku 2008 je pozorován nárůst infekce u mužů, gayů, při nechráněné sexuální aktivitě. Objevuje se cca 3 týdny po nakažení. Příznaky jsou vředy na sliznici nebo kůži, kde došlo ke vstupu infekce. Dále záleží na imunitním systému nakaženého. Infekce je buď z těla eliminována, nebo se dostane do celého organismu, postihuje kůži i vnitřní orgány.

V případě neléčené nemoci nastává období klidu, kdy se nemoc výrazně neprojevuje, ovšem může vyústit v tvorbu uzlovitých ložisek (tzv. gummat). Nemoc může mít na pacienta i neurologický dopad. V roce 2012 bylo v ČR hlášeno 696 případů této nemoci. Léčí se penicilinem.

Kapavka

Akutní bakteriální infekce. Projevuje se hnisavými záněty orgánů, močových cest, hltanu. „Po inkubační době okolo 7 dnů u mužů a tří týdnů u žen se objeví výtok provázený bolestivým močením, vaginálním dyskomfortem nebo infekcí v oblasti dutiny ústní,” uvádí Trýzna. V roce 2012 bylo v ČR hlášeno 1151 případů této nemoci. Léčí se antibiotiky.

Chlamydiové infekce

„Chlamydie patří k nejčastější sexuálně přenosné infekci na světě,” uvádí Trýzna. Postihují urogenitální oblast, v některých případech mohou způsobovat zánět spojivek, který může vést až k oslepnutí. Nemoc může probíhat akutně, chronicky, ale i bez příznaků. Projevuje se bolestivým nebo obtížným močením, změnou menstruačního cyklu, záněty spojivek.

U mužů také zánětem prostaty, neschopností tvorby spermatu, u žen problémy s reprodukcí. Aby se zabránilo opakovanému přenosu mezi sexuálními partnery, je nutné léčit antibiotiky většinou oba partnery a také je doporučena sexuální abstinence.

„U mužů, kteří prodělali chlamydie, se pak často setkáváme při vyšetření na spermiogramu se zvýšeným množstvím deformovaných spermií, které pak nedokážou oplodnit vajíčko,” říká Turčan.

L-organismy

Bakteriální infekce, které způsobují nespecifické záněty močových a urogenitálních cest. Postihují 15-20 % populace. „Diagnostika je hodně závislá na kvalitě kontaktu lékaře s nemocným. Lékař musí vhodnou formou zjistit sexuální orientaci, ale také preference sexuálních aktivit. Doporučuje se také provést a počkat na výsledky bakteriálního vyšetření před případným nasazením antibakteriální léčby,“ konstatuje Trýzna.

Herpes

Virus, způsobující opary na kůži a genitáliích. Existují dva základní typy virů, první typ způsobuje opary v horní polovině těla, typ druhý infekce v okolí pohlavních orgánů. Způsobů léčby je několik, vždy ji určuje lékař, u opakovaných výskytů oparů se doporučuje tzv. profylaktická léčba trvající i několik měsíců.

Condylomata accuminata

Bradavičnaté výrůstky se obvykle objevují v genitální oblasti, nebo ústní dutině. Pokud je muž diagnostikován jako přenašeč, jeho partner či partnerka by měl/a postoupit soustavnou odbornou lékařskou péči, včetně pravidelné cytologie. Žena může být nakažena HPV virem, který způsobuje rakovinu děložního hrdla. Odbornou léčbou a pravidelnými kontrolami lze ale takové situaci předejít.

„Nejúspěšnější prevencí proti HPV je očkování vakcínou. Tu mohou využít i muži, což se v poslední době čím dál častěji také děje,” dodává Turčan.

AIDS

„Nemoc oslabuje přirozenou obranyschopnost lidského těla a organismus je pak náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. Nemoc způsobuje virus HIV, který napadá bílé krvinky důležité pro lidskou imunitu. Dlouhou dobu se nemusí projevit a nakažený netrpí žádnými zdravotními komplikacemi. U většiny nakažených osob dojde k rozvoji příznaků HIV/AIDS do 10 – 15 let po kontaktu s virem. I přes pokroky v léčbě je nemoc nevyléčitelná a smrtelná,“ říká Trýzna. Ke konci května letošního roku bylo v ČR evidováno 2,5 tisíce HIV pozitivních lidí.

Hepatitida

Nejčastější typy virové hepatitidy jsou A, B a C. Hepatitida typu B patří mezi nejčastěji přenášené právě díky pohlavnímu styku. V některých případech může dojít k cirhóze nebo rakovině jater.

Reklama

Výběr článků

Načítám