Hlavní obsah

Počet mimomanželských dětí v EU se za 20 let zdvojnásobil

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet narozených dětí v Evropě se zvýšil, za posledních dvacet let se ale také zvýšil počet dětí narozených "na psí knížku", tedy v mimomanželském svazku. V Česku bývá důvodem ekonomické a sociální postavení matek, pro něž je výhodnější rodit mimo manželský svazek.

Foto: Profimedia.cz

Počet "dětí na psí knížku" se v Česku zvýšil také kvůli daňovému a sociálnímu systému.

Článek

Jak ve své zprávě uvádí Evropský statistický úřad, v roce 1990 přišlo na svět 17,4 procenta narozených dětí mimo manželský svazek. O osmnáct let později se již počet dětí narozených "na psí knížku" zdvojnásobil. Vzrůstající trend se týká všech členských států Unie včetně Česka a Slovenska. Jedinou výjimku představuje Dánsko, kde počet dětí narozených nesezdaným párům v daném období mírně poklesl.

Nejvíce se pak tento jev vyskytuje v Estonsku (59 procent), Švédsku (54,7 %) a Francii (52,6), zatímco na opačném pólu stojí Řecko (5,9 %), Kypr (8,9 %) a Itálie (17,7 %).

Počet "dětí na psí knížku" v Česku

Podle pracovníků českého Sociologického ústavu Akademie věd je rostoucí počet i podíl dětí narozených mimo manželství jedním z rysů změn v rodinném a reprodukčním chování. Mezi další trendy v rodinném chování patří například výrazný pokles úrovně plodnosti a intenzity sňatkovosti a odkládání rození dětí i uzavírání sňatku do vyššího věku.

Podle sociologů a zároveň autorů knihy Děti na psí knížku? zvyšující se mimomanželská plodnost v Česku není součástí modernizace české společnosti. Typickou neprovdanou matkou není žena úspěšná, vzdělaná a emancipovaná, ale naopak žena se základním vzděláním z ekonomicky slabého regionu.

V obecných postojích jsou vysokoškoláci sice liberálnější než lidé s nízkým vzděláním, z hlediska osobních preferencí a reálného chování však patří k nejkonzervativnější skupině a děti mimo manželství rodí v porovnání s ostatními vzdělanostními skupinami nejméně často.

Český systém matky nemotivuje uzavírat manželství

Podle sociologů jsou neprovdané matky vystaveny vyššímu riziku nezaměstnanosti než vdané ženy a jsou častěji závislé na pomoci od státu. Sociální a daňový systém však dostatečně nemotivuje pracovat za nízkou mzdu, u nízko vzdělaných skupin samoživitelek tedy dochází k dlouhým obdobím ekonomické neaktivity.

Mnoho dětí narozených mimo manželství tedy vyrůstá v nepříznivých sociálních podmínkách, neboť materiální deprivací jsou nejvíce ohroženy právě rodiny nezaměstnaných a samoživitelů/samoživitelek.

Určité sociální skupiny profitují ze stávajícího nastavení systému sociálních dávek a vyplatí se jim neuzavřít manželství a předstírat, že matka žije sama. Výhoda účelového nesezdaného soužití se vyplatí především v chudších rodinách a tam, kde jeden z partnerů nepracuje.

Anketa

V jakém svazku vyrůstají vaše děti?
1. V manželství
59 %
2. Mimo manželství
25 %
3. S matkou/samoživitelkou
12,5 %
4. S otcem/samoživitelem
1,5 %
5. S prarodiči
0,7 %
6. V jiném
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1283 čtenářů.

Reklama

Související články

Stále přibývá žen, které nechtějí mít děti

Mateřství je pro většinu žen něčím úplně přirozeným. Přesto jsou ale takové, jež děti z nějakého důvodu mít nechtějí a svůj život si plánují výhradně bez nich....

Babyboom v Česku po sedmi letech skončil

Počet obyvatel České republiky nadále roste. Podle statistik za tři čtvrtletí letošního roku přibylo celkem 33 700 lidí na 10,501 miliónu. Přírůstek byl ale...

Výběr článků

Načítám