Hlavní obsah

Placebo efekt navodí sexuální iluzi

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden sexuálně nesmělý důvěřivec mne nedávno přesvědčoval o zázračném účinku erotického parfému. Koupil si ten dryák za nekřesťanské peníze v jakémsi sexshopu. Když se jím postříkal, změnil se rázem z nesmělého českého Honzy v úspěšného dobyvatele ženských srdcí. Že prý v tom budou zaručeně nějaké feromony. Jakmile dopadnou na jemné ženské chřípí, způsobí nebývalé vzplanutí sexuální touhy.

Článek

Tento novodobý Giacomo Casanova pak sklízí na poli lásky velmi snadné úspěchy. Jedinou nevýhodou je snad příliš velká finanční náročnost tohoto erotického postřiku. Nicméně výsledek stojí za to.

Ve skutečnosti však musíme připustit, že všechny ty svedené ženy mají asi málo společného se samičkami motýlů. Příznivý pachový účinek sexuálních feromonů u našeho živočišného druhu se zatím vědcům nepodařilo prokázat ani sebepečlivějšími vědeckými výzkumy.

Účinek placeba

Sexuální úspěchy našeho navoněného seladona je nutno připsat jevu, kterému se říká placebo efekt. Zkrátka ta finanční investice do zaručeně účinného prostředku dokáže změnit jeho chování k ženám. "To by v tom byl čert, aby se mi těch pár stovek nerentovalo," řekne si třeba i podvědomě dosud neúspěšný svůdník. A v namlouvání se začne více snažit. Účinek se často dostaví. Nikoli díky vůni, ale díky této zvýšené iniciativě.

Obávám se, že placebo efektem je možno vysvětlit i fungování mnoha jiných pověr. Pokud budu přesvědčen o pozitivním vlivu kominíka na lidské štěstí, bude mít mé ranní setkání s tímto vymetačem komínů nepochybný vliv i na mé chování. Uchopím se za knoflík a s daleko větším optimismem a elánem vykročím vstříc novému dni.

Jsem přesvědčen o tom, že výsledek se téměř jistě dostaví. Jenom je škoda, že prý kominíci jsou u nás na vymření. Stejný účinek však prý mohou mít dvě jeptišky nebo bílý kůň.

Vliv zvěrokruhu

Napadá mne kacířská myšlenka. Jestli sugesce a placebo efekt nejsou zodpovědné za fungování u nás snad nejrozšířenější pověry: účinku znamení zvěrokruhu na lidskou povahu. Dokonce z úst vysoce postaveného akademického funkcionáře jsem nedávno zaslechl zdůvodnění tajeného mimomanželského vztahu, spočívající v datu narození jeho milenky.

"To víš, ona je narozena ve znamení Ryb, takže já jako Blíženec nemám jiné volby." Chtě nechtě jsem tedy musel uznat, že tato půvabná Ryba bude mít asi trochu jiné šance než jeho legitimní manželka - Kozoroh. Už si vůbec netroufám předpovídat, co se stane, až dotyčný přijme sekretářku Pannu nebo dokonce Býka.

Teorii, že na světě existují lidé dvanácti různých povah, propadají kupodivu i lidé vzdělaní. Nic nedbají na to, že nejen pánbůh, ale i všemocný porodník může celoživotně ovlivnit charakter člověka prostě tím, že provede císařský řez o několik dní dříve. Nebo naopak tím, že těhotenství o něco déle udržuje. Na druhé straně znám lidi, kteří na porodním sále spatřili světlo světa v jedné minutě, ale životem proplouvají jako dokonale rozliční jedinci.

Všichni ti důvěřiví Blíženci, Lvi či Vodnáři se prostě do svých rolí často stylizují. Nakonec zjišťují, že jejich hvězdopravci mají pravdu. Nebo používají znamení zvěrokruhu jako zdůvodnění svých životních selhání, případně jako alibi svých prostopášností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám