Hlavní obsah

Pilulky lásky brzy nebudou fikcí

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohokrát potvrzeno: za lásku skutečně nemůže srdce, ale mozek, přesněji chemikálie, v mozku působící. Neřešitelná záhada lásky, o níž pějí básnící, je podle profesora neurologie Larryho Younga z atlantské Emory University především záležitostí neurochemických impulsů v jistých oblastech našeho mozku.

Foto: Archiv, Právo

Za věrností páru labutí, které „po lidsku“ označujeme romantickou láskou, je podle všeho jen působení hormonů.

Článek

Může ze to oxytocin. „Nejsem si vůbec jistý, že to jednou plně pochopíme,“ napsal Young, „ale jsem přesvědčen, že naše emoce nejsou nijak vzdálené chování a emocím, které známe ze světa zvířat. Láska matky k dítěti není nijak odlišná od vztahu šimpanzí samičky k potomkovi, ba ani od vztahu mezi myší a myšátky.“

Zoologické výzkumy totiž odhalily, že pouto mezi matkou a potomkem je ovlivňováno v mozku působící chemickou látkou, zvanou oxytocin. Podle Younga to stejně funguje i u lidí. „Zřejmě si jen nechceme připustit, že tak silný cit jako láska by mohl být jen výsledkem chemických interakcí.“

Nejen mateřská láska

Chemicko-neurologická souvislost ale zřejmě neplatí jen pro mateřskou lásku. Předběžné výzkumy naznačují, že by mohla být klíčem i k partnerské lásce, té s velkým L. Young připouští, že v takovém vztahu zřejmě nebude působit jen samotný oxytocin, ale půjde o synergický vliv několika látek.

Oxytocin, nazývaný hormonem důvěry, je peptický hormon, vyplavovaný hypofýzou (část mozku) ženami při porodu, ale i při stimulaci erotogenních zón. Při jiných behaviorálních výzkumech bylo prokázáno, že oxytocin působí na lidskou schopnost důvěry a empatie, a tedy umocňuje naši vstřícnost vůči druhým jedincům a porozumění vůči jejich citům.

Rovněž potlačuje pocity úzkosti a podezíravosti a zvyšuje pocit uvolnění. Neurologové zjistili, že při podání oxytocinu klesá aktivita v mozkových centrech amygdala a striatum. Amygdala se podílí na spouštění strachu a striatum hraje roli v procesech ponaučení z chyb.

Látka byla již také zjištěna u dospělých amerických hrabošů prériových (Microtus ochrogaster), žijících pospolitě v početných koloniích a přitom v monogamii, v trvalém či dlouhodobém svazku jednoho samce a jedné samice.

Léky na lásku

Jde-li skutečně jen o chemické procesy, může být jen otázkou času, kdy se na trhu objeví účinné látky „na lásku“, případně i proti ní. Ústřice či čokoláda jako prostředky k vyvolání milostné touhy budou zapomenuty, vytlačí je spolehlivé afrodiziakum, které zaručí, že se po jeho požití zamilujete do první osoby, kterou spatříte.

Nebylo by nemožné dokonce syntetizovat pilulku proti nevěře – jakési antidotum, jež by spontánní vzplanutí k nežádoucímu sokovi (či sokyni) utlumilo. „Jsme teprve na začátku,“ uvedl Young. „V mozku jsou stovky signálních molekul (reagujících na oxytocin), v mnoha různých oblastech mozku. Víme toho zatím málo o jejich interakcích a funkcích, ale už to samotné vysvětluje, proč je láska tak komplexní pocit.“

Existují další faktory

„Nebylo by správné dívat se na tuto otázku jen z pohledu chemického působení hormonů,“ oponoval názoru profesora Younga šéf oxfordského Institutu budoucnosti lidstva Nick Bostrom. Podle tohoto odborníka v lásce hrají významnou roli i další faktory psychologické, sociologické, fenomenologické a humanistické povahy.

„Celá naše výchova a zkušenosti mají velký vliv, i když i tyto vlivy působí neurochemickou cestou,“ uvedl v komentáři k Youngově zprávě. Bostrom připomenul studie s ženami, které v minulosti prožily traumatizující sexuální zážitky – jejich hladiny oxytocinu byly v situacích, kdy by měly stoupat, nízké.

Podání oxytocinu se používá v lidské i veterinární medicíně pro usnadnění porodu, některé farmaceutické a kosmetické firmy už připravují i jeho použití jako afrodisiaka. Podle Younga tak není daleko doba, kdy bude možné na přání vyvolat v mozku chemické reakce, vedoucí k vyvolání lásky. Při rozumném použití mohou takové léky zvýšit intenzitu jedinečných lidských pocitů nebo naopak zbavit nás trápení. Každopádně ale kolem toho bude vzrušená debata.

Reklama

Související články

První láska škodí všem dalším vztahům

První láska může být radostná, vášnivá a intenzivní, z dlouhodobého hlediska však může páchat více škody než užitku. Pokud člověk hledá dlouhodobé štěstí...

Výběr článků

Načítám