Hlavní obsah

Phubbing - fenomén dnešní doby

Novinky, das

Možná taky znáte tu bezmoc a vnitřní naštvanost, když hovoříte s partnerem či přítelem o něčem důležitém a on najednou vytáhne z kapsy pípající telefon a začne reagovat na zprávy od někoho jiného. Dnes se jedná o tak častý jev, že má i své pojmenování. Jedná se o tzv. phubbing neboli ignorování přátel a rodiny ve prospěch chytrého telefonu. Není pochyb o tom, že právě toto chování může za mnohé vztahové spory a může také vést k depresi.

Foto: Profimedia.cz

Ignorování přátel a rodiny ve prospěch chytrého telefonu může za mnohé vztahové spory.

Článek

Spouštěčem deprese se stává phubbing zejména u lidí, kteří inklinují k dodržování etikety, kam spadá asi 20 % populace. Dotyční mají pocit, že jim ten druhý (phubber) dává tímto způsobem najevo své odmítnutí a nezájem. Často se tak od těchto lidí distancují a utápějí se ve své frustraci a osamělosti. V konečném důsledku se to tak negativně dotýká i samotných phubberů.

„Technologie umožňující okamžitou komunikaci nám poskytují nekonečné možnosti vzájemného propojování. Najednou máme spoustu virtuálních přátel, bez kterých si ani neumíme představit běžné fungování. Virtuální svět nám tak posiluje ego a rozšiřuje mysl. Řada lidí se tak upíná k tomuto světu víc, jelikož se zde necítí osamělí a prožívají zde i intenzivní pocity uvolnění,” vysvětluje psycholožka Sherry Turkleová.

Paradoxně se tak tito lidé snaží zmírnit svou osamělost tím, že hledají skrz telefony spřízněné duš,e a tedy okamžité a snadné spojení, přičemž právě tyto online životy bývají původním zdrojem lidské osamělosti. Místo toho, aby sdíleli hlubší intimitu s lidmi kolem, mluvili s nimi tváří v tvář, upínají se na neosobní online vztahy. Osamělost se tak u nich ještě více prohlubuje.

„Proto nechte odpočinout svým palcům a začněte opět komunikovat se svými nejbližšími, možná budete překvapeni, že se poté přestanete cítit tak osamělí a přestanete mít potřebu vyhledávat online přátele,” radí rodinná terapeutka Jan Hillová.

Reklama

Výběr článků

Načítám