Hlavní obsah

Pět otázek, které je dobré si položit dříve, než se vrátíte ke svému ex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nedávnem obletěla svět zpráva o svatbě zpěvačky Jennifer Lopezové a herce Bena Afflecka. Ti spolu randili již před lety, dokonce se měli brát. Vztah ale tenkrát nevydržel. Po letech se dali znovu dohromady a svou lásku tentokrát již stvrdili manželstvím. Pokud také zvažujete, že dáte svému bývalému partnerovi ještě jednu šanci, neměla byste své rozhodnutí unáhlit.

Foto: Profimedia.cz

Druhou šanci muži dostanou často jen z nostalgie.

Článek

Podle odborníků na vztahy si v první řadě zodpovězte základní otázky, díky kterým pochopíte, zda návrat k expartnerovi není způsoben pouze samotou nebo nostalgií.

I když by se mohlo zdát, že váš vztah byl zalitý sluncem, přiznejte si, že častokrát na špatné zapomínáme a v mysli držíme pouze krásné okamžiky.

V ideálním případě si zkuste sama odpovědět na níže uvedené otázky, které vám s rozhodováním můžou pomoci.

1. Proč toužíte po návratu?

V první řadě se sama sebe zeptejte, proč nad návratem k bývalému partnerovi vůbec uvažujete?

„Častokrát se lidé vrátí ke svým bývalým partnerům jenom z přetrvávajícího pocitu nostalgie. Navíc během odloučení zapomenou na všechno špatné a začnou si svého expartnera idealizovat,“ vysvětluje expertka na vztahy Callisto Adamsová.

I když to není jednoduché, zkuste se realistickým pohledem podívat do minulosti a promyslete, zda toužíte po opětovném navázání vztahu s expartnerem.

Zacyklený vztah aneb Když nedokážete opustit partnera, kterého už nemilujete

Vztahy a sex

Pokud se obáváte, že jste si v průběhu času začala bývalého partnera idealizovat, zkuste si prohlédnout vaše konverzace z dob, kdy jste byli ještě partneři. Možná zjistíte, že jste se posledního půl roku jenom hádali přes zprávy, možná si postesknete nad jeho hřejivými slovy.

2. Proč váš vztah skončil?

Důvodů k rozchodu je nespočet – od dlouhodobé antipatie, odlišných hodnot až po nevěru nebo neupřímnost. I proto se vyplatí, když zvážíte, zda za vaším rozchodem stál „jednorázový problém“, nebo byl rozchod způsoben dlouhodobými problémy ve vztahu.

V tomto ohledu je důležité podotknout, že lidský charakter je neměnný. Nečekejte tedy, že váš expartner prošel zázračnou proměnou a nyní je z něj úplně nový člověk. Opravdu je důležité zvážit, jaké problémy váš vztah doprovázely, a pochopit, že určité lidské vlastnosti jsou v krátkém časovém horizontu neměnné.

3. Co byste poradila své nejlepší kamarádce?

Občas není na škodu, když si od dané životní situace uděláte odstup a podíváte se na ni jinýma očima. Představte si, že o návratu k expartnerovi neuvažujete vy, nýbrž vaše nejlepší kamarádka. Co byste jí poradila? Myslíte si, že má jejich vztah naději na happy end? Nebo byste od bývalého partnera raději dala ruce stranou?

Proč nemůžete přestat myslet na svého bývalého partnera

Vztahy a sex

„Díky tomu, že se vžijete do role nejlepší kamarádky, získáte jiný úhel pohledu. Návrat k bývalému partnerovi posoudíte z vnějšku, a tudíž lépe zvážíte, co pro vás bude nejlepší,“ radí Callisto Adamsová pro Stylist.

4. Co se mezi vámi změnilo?

Pokud zvažujete, že se vrátíte ke svému bývalému partnerovi, promyslete, co se od vašeho rozchodu změnilo k lepšímu i horšímu. Máte pocit, že jste se oba zlepšili v komunikaci? Přijde vám, že jste si od rozchodu srovnala své hodnoty?

Nebo naopak víte, že váš bývalý partner v uplynulých měsících vystřídal hned několik partnerek? Jednoduše řečeno, nemá smysl obnovovat vztah ve chvíli, kdy ani u jednoho nedošlo k pozitivní změně.

Proč se některé páry opakovaně rozcházejí a dávají dohromady

Vztahy a sex

5. Jste k sobě upřímná?

„Ve chvíli, kdy uvažujete o tom, že se vrátíte ke svému bývalému partnerovi, je nesmírně důležité, abyste k sobě byla upřímná,“ zdůrazňuje expertka na vztahy Callisto Adamsová.

Pokud tedy chcete bývalého partnera zpět jenom z důvodu, že vám dělá problém samota, pak vězte, že váš znovuobnovený vztah nebude mít dlouhého trvání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám