Hlavní obsah

Pět kroků, jak si ve vztahu přestat stěžovat a začít si vážit života

Novinky, das

Člověk je tvor nedokonalý. Chtít tedy vztah naprosto bez chyb je předem nesplnitelný sen. Klíčem ke štěstí přitom není dokonalost, ale schopnost respektu k druhému a umění vážit si toho, co máme.

Foto: Profimedia.cz

K nalezení štěstí mnozí nemusí hledat nové, lepší či dokonalejší partnery.

Článek

K nalezení štěstí tak mnozí nemusí hledat nové, lepší či dokonalejší partnery, ale naučit se milovat a respektovat ty, s nimiž aktuálně žijí. Stačí se podívat reálným okem na své aktuální vztahy, zavzpomínat si, co je spojilo, proč partnerům spolu vždy bylo tak dobře a proč spolu zprvu zažívali neskutečné pocity štěstí.

Je velmi snadné si po letech stěžovat, co tomu druhému chybí, co dělá špatně v porovnání s vysněnými princi, ale to neznamená, že je vše špatné jen na jeho straně.

Podívejte se s námi na pět rad odbornice na vztahy Amy Spencerové, jak se naučit pohlížet na aktuální vztah reálnýma očima.

1. Zapomeňte na citróny, sladká chuť je na dosah

Zkuste se jeden den zastavit a popřemýšlet nad vším, co na svém protějšku obdivujete. Co všechno se vám na něm líbí, v jakých okamžicích je vám s ním dobře. Zároveň si vzpomeňte na své předchozí vztahy, co všechno v nich bylo špatně, co vám vadilo a co vás vedlo k jejich ukončení. Opravdu je na tom váš aktuální vztah tak špatně?

2. Trpělivost a pozitivismus přináší ovoce

Pokud budete na svět pohlížet skrz negativní sklo, pak nikdy nebude takový, jaký jste si vysnili. Vždy je zapotřebí chtít vidět i to hezké a váhu toho nebagatelizovat. Za vítězstvím stojí pozitivní myšlení a činy, ne zdůvodňování, proč to nejde a co je všechno špatně.

3. Co mohu sama změnit

Pokud vám na vztahu opravdu záleží, pak nechtějte změny jen po druhém, ale začněte u sebe, budete tak nejlepším příkladem i inspirací. Věci se mohou začít měnit k lepšímu i jinak než výčitkami a lamentováním. Mnohdy postačí druhému naslouchat, respektovat jeho názory, umět mu poděkovat, pochválit  a radovat se ze společných okamžiků.

4. Buďte vděční za rozdíly

Opravdu byste chtěli žít s někým, kdo je naprosto stejný jako vy, jí stejné jídlo, poslouchá stejnou hudbu, čte stejné knihy, používá stejnou techniku skládání ručníků jako vy, má stejné zlozvyky jako vy, voní jako vy? Určitě ne. Rozdílnost je to, co nás nutí neustále se vzdělávat, pracovat na sobě a tzv. nezakrnět. Svět i díky tomu je barevnější, veselejší a zajímavější. Lidé se mají doplňovat, zapadat do sebe jako poklička na kastrůlek, a to se všemi svými přednostmi či nedokonalostmi.

5. Každý den se v lásce nauč něco nového

Pokud jste měli špatný den, mávněte nad ním rukou. Kdyby takové dny nebyly, neměli byste šanci si uvědomit ty správné okamžiky. Stejné je to i ve vztahu. Bez toho špatného člověk nikdy nezíská životní nadhled. Ke štěstí není zapotřebí velkých činů, ale naučit se radovat z mála.

Reklama

Související články

Nejčastější stížnosti mužů v manželství

Vstup do manželství je zlomovým okamžikem pro muže i ženu. Oba si slibují věrnou lásku a potají doufají, že právě jejich manželství vydrží co nejdéle. Dříve...

Co by muži měli vědět o ženách

Hlavním popudem k seznámení bývá na počátku vzájemná přitažlivost. Někdy ale další vývoj vztahu vázne jednoduše na tom, že si jedinci opačného pohlaví vzájemně...

Výběr článků

Načítám