Hlavní obsah

Panenství i v dnešní době vzbuzuje řadu emocí

Novinky, Dana Sokolová

Kolem neporušené panenské blány panuje i v dnešní době řada mýtů. Zejména pak v muslimských zemích hraje rozhodující roli pro osud svobodné ženy, jelikož panna je zde považována za čistou neposkvrněnou osobu, zatímco žena bez panenské blány za odpad společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Současné trendy na kult panenské blány opět upozorňují.

Článek

Tenká vrstva tkáně v raném vývoji plodu uzavírá vnitřní pohlavní orgány. Protože kůžička neplní žádný důležitý úkol, oddělí se několik týdnů před porodem a před vchodem do pochvy zůstane pouze jemná slizniční řasa s jedním nebo několika otvory, které říkáme panenská blána neboli také hymen. Panenská blána se mírně změní až v pubertě, kdy se díky hormonu estrogenu stává pružnější.

Velikost a tvar blány je velmi individuální a podle odborníků není zcela výjimečné, že se dívka již narodí bez blanky, tak jako, že panenská blána zcela uzavírá poševní otvor, tudíž ji gynekolog musí jednoduchým řezem chirurgicky narušit, aby mohla alespoň odtékat krev při menstruaci.

Některá žena je tedy odpaněná již od narození, jiné stačí k přerušení blanky špatná manipulace s tamponem, sportovní výkon či masturbace. Existují však i ženy, u  nichž panenská blána zůstane neporušena i po pohlavním styku.

Zkoušky panenství

Přestože zkoušky panenství jsou v mnoha zemích světa považovány za protizákonné, existují stále ještě národy, kde ověřování stavu panenské blány považují za naprostou samozřejmost. A to přestože je celé testování postaveno na mylném předpokladu, že panenská blána může být narušena pouze v důsledku pohlavního styku.

Zkouška panenství se pak liší v závislosti na regionu. Jak uvádí encyklopedie Wikipedia v oblastech, kde je lékař snadno dostupný, jako například v Turecku je prováděna v lékařské ordinaci, a to i přes to, že je i v této zemi již zakázána. Nicméně v zemích, kde lékaři nejsou dostupní, provádí zkoušku často staré uznávané ženy, či kdokoliv komu je svěřena důvěra prověřit panenskou blánu dívek. To je běžná praxe mezi africkými kmeny, které tento test provádějí.

Například v kultuře kmene Zulu existuje tradice, při které dívky - panny tančí pro krále. Pokud je po testu dívka prohlášena za pannu, pak je to pro rodinu obrovská čest, v opačném případě musí otec dívky zaplatit pokutu za pošpinění dívky a navíc dívka může být odvržena ostatními členy komunity a nést si tak celoživotní následky.

Proto i odpůrci tohoto testování považují zkoušku panenství především za porušování lidských práv a organizace Amnesty Internetional ji dokonce označuje za formu násilí proti ženám. Poté odborníky trápí i hygienická stránka vlastního testování. Například antropolog sledující panenství v Jihoafrické republice uvedl, že testující používal stejný pár chirurgických rukavic pro všech 85 dívek, tudíž o hygienických zásadách vůbec nemůže být řeč. Šíření pohlavních nemocí je pak nasnadě.

Foto: Profimedia.cz

Muslimské ženy ukrývají řadu tajemství

Začátek nového života

Současné trendy na kult panenské blány opět upozorňují. Stále více žen touží svému muži umožnit být tím prvním a prožít tak sexuální styk spojený s protržením panenské blány a krvácením, a tak podstupují tzv. hymneoplastiku - plastickou operaci, při níž dochází k rekonstrukci panenské blány.

Během zákroku je upravena sliznice poševního vchodu tak, že se z jedné strany poševního vchodu přichytí kousek sliznice k druhé straně vstřebatelnými stehy. Zákrok probíhá několik minut v celkové anestezii a jedná se o velmi šetrný zákrok, při kterém nehrozí žádná rizika.

Pokud se žena vzdá na delší čas sexu, pak má skutečně šanci, že při sexu prožije úplně vše jako při prvním styku. Čím déle sex odkládá, tím se sliznice víc zpevní a zážitek je pak věrohodnější.

Přibližná cena rekonstrukce panenské blány je podle plastických chirurgů 15 tisíc korun, ovšem tato cena nemusí být konečná, záleží vždy na rozsahu rekonstrukce. Podle některých odborníků se může vyšplhat i na dvojnásobek původní ceny.

Anketa

Podstoupily byste hymneoplastiku?
Ano, pokud by si to partner přál
2,9 %
Ano, uvažuji o tom, jako o překvapení pro partnera
1,8 %
Ne, je to nesmyslný rozmar
86,9 %
Ne, na odpanění nevzpomínám vůbec v dobrém
6,2 %
Nevim, zatím jsem o tom neuvažovala
2,2 %
Celkem hlasovalo 2396 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex jako euforie a únik ze všedního dne

Lidé sexuálně aktivní, bez ohledu na věk, mají pozitivnější náboj, větší chuť dělat, tvořit a snáze překonávají nesnáze. Představa, že sex se s věkem snižuje,...

Výběr článků

Načítám