Hlavní obsah

Otěhotnět po čtyřicítce? Najděte si výrazně mladšího partnera

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní doba s sebou přináší i nové trendy, které dříve nebyly příliš časté. Jedním z nich je ten, že stále více žen dává přednost kariéře před mateřstvím. Když pak konečně začnou pomýšlet na rodinu, může se stát, že kvůli vyššímu věku se jim nepodaří jen tak otěhotnět. Možné řešení ale prý existuje - výrazně mladší partner.

Foto: Profimedia.cz

Proč se některé ženy po čtyřicítce doslova mění v lovkyně, které cílí na výrazně mladší muže? Základ může být biologický, tvrdí odborníci.

Článek

Ženy kariéristky, jak bývají cílevědomé dámy toužící po úspěchu mnohdy nazývány, nemusejí být automaticky jen takové, které nikdy nechtějí mít vlastní rodinu a děti. Většina z nich chce, ale důležitější je pro ně nejdřív něco v životě dokázat, až poté se chtějí usadit.

Jenže pořídit si první dítě až kolem čtyřicítky nebo i později nemusí být tak snadné, jak se zdá, a to i když je žena jinak zdravá. Podle dat z nedávného průzkumu, pokud má žena čtyřicátnice partnera ve věku zhruba stejném, případně staršího, než je ona sama, její šance na otěhotnění se velmi citelně snižují.

Foto: Profimedia.cz

Anglická filmařka Samantha Taylor-Woodová (47), je jednou z žen, která si pořídila dítě s výrazně mladším partnerem. Aarona Johnsona (24 let) si vzala v roce 2012, mají spolu dvě dcery.

Možná i proto lze vysledovat mezi ženami daného věku nárůst tzv. pum, tedy zajištěných a dobře postavených dam, které si hledají výrazně mladšího a atraktivního partnera. Ten jim kromě sebevědomí, které může s přibývajícími roky poněkud klesat, může „pomoci” i jinak – s početím potomka.

Kanadští vědci se totiž domnívají, že problém s otěhotněním u čtyřicátnic není většinou tak ani přímo u nich, ale u jejich stejně starých nebo starších partnerů, u kterých je mnohem častější výskyt problémů nejen s množstvím, ale i kvalitou spermatu. A proto je výrazněji mladší partner (zajíček) tou možnou šancí, jak by mohly ženy po čtyřicítce snáze otěhotnět, uvádí Dailymail.

Mladší, atraktivnější a zdravější

„Nejde o to, svádět nezletilé, ale čím mladší partner bude, o to větší šance žena bude jednoduše mít. Je to zcela biologicky vysvětlitelný fakt, proč se z těch svobodných stávají v určitém věku lovící pumy,” vysvětlil doktor Michael Dahan z McGill University v Montrealu.

Foto: Profimedia.cz

Dítě s mladším partnerem, dnes již bývalým, má také herečka Halle Berryová (48). Model Gabriel Aubry (39) je mladší o devět let.

Doktor Dahan s kolegy v rámci průzkumu oslovil celkem 631 žen ve věkovém rozmezí 40–46 let, věk jejich partnerů byl od 25 do 73 let. Ženy pak byly dále rozděleny na ty, které děti měly a které ne. Průměrný věk partnerů, kteří se nestali dosud otci, byl podle zjištění 43 let. A to bez ohledu na to, jakého věku byla jejich partnerka.

„Zjistili jsme, že vajíčka mladých žen si dokážou poměrně jednoduše poradit s případnými problémy nebo opravami genetického materiálu mužských spermií. Jakmile ale žena dosáhne věku čtyřiceti let, už se tak děje spíše sporadicky,” dodal Dahan.

Profesor Dagan Wells, lékař z Oxford University zabývající se plodností, k tomu dodává, že věk kolem čtyřiceti let je podle jejich zjištění oním hraničním bodem, kdy už se vajíčko starší ženy nedokáže vyrovnat s horší kvalitou spermií partnera (která se s věkem snižuje), čímž výrazně klesá šance na otěhotnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Psychika ovlivňuje i početí dítěte

Se vším souvisí psychika, říká se často. Ne nadarmo. Psychika hraje opravdu zásadní roli v životě, protože reguluje a řídí prožívání a chování člověka. Souvisí...

Proč některé ženy nechtějí mít děti

Proč některé ženy nechtějí mít děti? Může je k tomu vést mnoho důvodů. Nerozvinul se u nich mateřský pud, brání jim zdravotní problémy nebo je prostě nechtějí,...

Výběr článků

Načítám