Hlavní obsah

Otcové hrají při kojení důležitou roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správné technice kojení v pondělí v Laktačním centru Fakultní Thomayerovy nemocnice učilo několik desítek maminek, jež spolu s dětmi doprovázeli tatínkové. "Tatínkové jsou velmi důležití v rozhodnutí maminky kojit a mohou jí s krmením také pomáhat," řekla lékařka centra a předsedkyně Laktační ligy Anna Mydlilová.

Foto: Bára Haušková

Unikátní Ruční papírna ve Velkých Losinách maďarské filmaře zaujala.

Článek

Podle ní je obvyklé, že když muž kojení nevěří, žena s přirozeným krmením rychle skončí. Otec může vedle psychické podpory pomoci například tím, že přinese dítě na krmení mamince, nebo je alternativně krmí po prstu či stříkačkou, zatímco se žena na kojení připravuje.

Podle Mydlilové je dobré, když se správné technice naučí oba rodiče. "Maminka má zlozvyky a i přes poučení krmí špatně, jak je zvyklá, a dítě nezíská tolik mléka, kolik potřebuje. Tatínek se na to podívá našima očima, například zda správně drží prs," vysvětlila roli otce lékařka.

Rodiče si včera v Laktačním centru prohlédli rovněž pomůcky na kojení, jako formovače vpáčených bradavek, chrániče na praskliny v prsu, odsávačky a vložky do podprsenek pro kojící ženy. Prodávají je obchody se zdravotnickými potřebami, stojí od dvou do osmi set a ženy si je musejí v plné výši platit.

"Bojujeme o to, aby zdravotní pojišťovny na tyto pomůcky přispívaly, zatím marně," dodala Mydlilová. Při problémech s kojením mohou ženy zavolat na národní linku kojení 261082424 v pracovních dnech 09:00 do 14:00, nebo do některé z 27 nemocnic "přátelských dětem", které mají programy na podporu kojení a své poradní linky.

Reklama

Související témata:

Související články

Kojení je prospěšné pro dítě i pro matku

Maminky by měly své potomky kojit nejméně šest měsíců, než začnou jejich stravu obohacovat sunarem a přesnídávkami, doporučují odborníci. Některé ženy však...

Výběr článků

Načítám