Hlavní obsah

Osm otázek, které je dobré probrat s partnerem ještě před svatbou

Svatba může být jedním z nejkrásnějších okamžiků v životě zamilované dvojice. Nicméně neexistuje návod na to, jak po svatbě zvládat finanční záležitosti v začínajícím manželství. Na základě rad finančního experta sestavil portál terra.es seznam nejdůležitějších otázek týkajících se finančních problémů, které by měla partnerská dvojice prodiskutovat nejlépe ještě před svatbou.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je si o financích před svatbou upřímně a otevřeně promluvit.

Článek

Peníze patří mezi jednu z nejčastějších příčin rozpadu manželství. Podle odborníků je hlavním důvodem strach si o tomto tématu upřímně promluvit a poté rozdílná výchova v rodině. Někde jsou peníze tabu, jinde ožehavé téma.

Základem tedy je, si o otázkách financí upřímně a otevřeně promluvit a sestavit plán, jak chcete společně finance spravovat.

Uznávaný investor a ředitel Educación a Inversionistas de CFA Institute Robert Stammers poskytl seznam nejdůležitějších  otázek, které by si měli lidé položit dříve, než uzavřou manželství.

Abyste se vyhnuli problémům, zkuste si s partnerem sednout v klidu a bez hádek probrat vaše názory na finanční záležitosti.

1. Zařídíme si společný účet, nebo si necháme každý svůj?

Jen proto, že se chystáte uzavřít manželství, nemusíte si kvůli tomu zařizovat společný bankovní účet. Mnoho finančních poradců naopak doporučuje rozdělené účty jako lepší variantu. Nikde není řečeno, že jedna možnost bude fungovat lépe, než ta druhá.

Mnoho párů se rozhodne své účty spojit a zřídit si jen jeden. Vhodné je domluvit se na tom, jak budete se společnými financemi zacházet. Pokud si každý z partnerů ponechá svůj účet, není od věci sestavit si společný rozpočet, který bude obsahovat nejen měsíční výdaje, ale také způsoby šetření.

2. Jak jsme na tom se spořením?

Otázka spoření je v manželství velmi podstatná. Pokud ani jeden z partnerů žádný spořicí účet nemá, finanční poradci doporučují si nějaký založit. Je třeba promyslet to, zda si budete chtít pořídit byt, dům nebo automobil. Spořicí účty navíc nabízejí možnost výhodnějších hypoték na bydlení.

3. Jak budeme splácet dluhy, které si jeden z nás přinesl do manželství?

Až budete probírat finanční otázku, je třeba upřímně přiznat dluhy, se kterými jeden, nebo oba partneři vstupují do manželství. Do situace, kdy je nutné půjčit si peníze, se může dostat každý. Může jít o dluh na platební kartě, půjčku na studium, leasing na auto nebo hypotéku na byt.

Veškeré půjčky však mají značný vliv na vaše měsíční výdaje. O všem by měl váš nastávající vědět. Připravte si speciální plán, do kdy a jak chcete splatit dluhy, aby se nevymkly kontrole. Podstatné je, abyste si vyjasnili, zda dluhy, které přinese jeden z partnerů do manželství, bude platit pouze ten, kdo si půjčku vzal, nebo zda se na splácení budete podílet oba.

4. Jaké jsou naše spořící cíle?

Jádrem fungování společného řešení finančních záležitostí je sdílení priorit a vytyčení spořících cílů. Pokud si budete chtít vzít hypotéku, založit stavební spoření nebo si koupit luxusní dovolenou, vždy s tím musí souhlasit oba partneři. Pro jakýkoli cíl je důležité se domluvit, kolik každý z partnerů bude schopen investovat, a zda je to vůbec ve vašich silách. Je ale nutné, abyste si jasně stanovili, kolik peněz půjde na měsíční výdaje, na spoření, kolik na nečekané výdaje a jakou částku můžete utratit.

5. Budeme společně investovat?

V případě, že má jeden z partnerů účet s akciemi, případně nemovitosti, dle rady finančních odborníků je lepší, aby tento typ účtu spravoval pouze jeden z manželů. V případě rozvodu je možné aktiva rozdělit, záleží na dohodě manželů. Pokud chce začít investovat i druhý z partnerů, není problém založit si u makléře další účet a pustit se do investování společně.

6. Kdo bude platit účty a starat se o společné finance?

Až se dohodnete, jakým způsobem se budete starat o své finance, kolik účtů budete mít, a zda si založíte nějaké spoření, není od věci promyslet možnost, že by se o spravování všech financí staral pouze jeden z partnerů. Samozřejmě je dobré vše s partnerem konzultovat.

7. Šetření versus utrácení.

Ve většině případů je vcelku jasné, kdo z partnerů více utrácí. Je však důležité nastavit si určité mantinely, kam až utrácení může zajít. Problémy mohou nastat v obou případech, jak v chorobném utrácení za nepotřebné věci, tak v úporném šetření. U někoho jsou obě vlastnosti vrozené, podstatný vliv hraje také výchova.

8. Kdy budeme mít dítě?

Tato otázka je klíčová a měli byste ji s partnerem prodiskutovat jistě ještě před svatbou. Narození dítěte je radostnou záležitostí v životě každého páru, ale je třeba si uvědomit, že se radikálně změní i rodinný rozpočet. Proto byste měli přemýšlet dostatečně dopředu, jak tuto finanční situaci zvládnete.

Je vhodné určit si priority, tedy zda si chcete napřed koupit byt, dům nebo auto a až poté si pořídit dítě. Pokud dojde k neplánovanému těhotenství, může snadno zaskočit nejen nastávající rodiče, ale i jejich bankovní účty.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se do chomoutu neženou, nemají na to

Češi se chovají ekonomicky. Když stagnují mzdy a rostou ceny, šetří, kde se dá, a na důstojnou svatbu často nemají. I proto podle analytiků dává v Česku stále...

Výběr článků

Načítám