Hlavní obsah

Odborníci vysvětlují, proč někteří muži posílají cizím ženám fotografie svých genitálií

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se vám to již také stalo. Jedete metrem, když vám pípne zpráva a v ní fotografie mužského přirození od někoho, koho jste nikdy neviděla. Nejedná se bohužel o nic vzácného, s něčím podobným se setkalo již mnoho Češek a dalších žen z celého světa. Pro většinu z nich se přitom nejednalo o nic oslnivého, ale spíše odporného. Jak nedávno napsala na svou facebookovou zeď jedna Češka: „Pánové, já nejsem žádnej ornitolog. Tak mi ty ptáky prosím neposílejte.”

Foto: Profimedia.cz

Ke kyberflashingu často dochází v městské hromadné dopravě, vlacích, ale i v kině, divadle či restauraci.

Článek

Se stále rostoucí oblibou sociálních sítí se mezi lidmi šíří nejen řada fake news (falešných zpráv) a podvodných zpráv, ale také obrázky se sexuálním podtextem. Podle psycholožky Peggy Drexlerové jsou v tomto směru přeborníci především muži, kteří se fotkami svých penisů nebojí oslovit zcela neznámé ženy.

„Přestože většinu žen fotky mužských penisů vůbec nezajímají, muži to často vůbec nereflektují,” dodává pro CNN sexuoložka Alexandra Katehakisová z Centra pro zdravý sex v americkém Los Angeles.

Podle vztahového terapeuta Joe Korta je to tím, že jsou přesvědčeni, že svými obrázky ženy sexuálně nabudí. Což je samozřejmě nesmysl.

„Toto nepochopení je často poháněno i mužskou zahleděností a pýchou na své mužství. Doufají tak, že s nimi ženy budou sdílet toto jejich nadšení ze sebe samých,” vysvětluje psychoterapeutka Jeannette Sternová.

Jaké prostředky k tomuto účelu muži nejčastěji používají? 

Kromě sociálních sítí k tomu muži často využívají tzv. kyberflashing. Jedná se o druh sexuálního kontaktu spjatého s IT technologiemi, kdy dochází ke sdílení intimních fotek bez nutnosti ověření identity jednotlivých aktérů.

Dříve se tak často dělo přes technologii bluetooth, dnes například přes aplikaci Airdrop, jež je součástí operačního systému Apple iOS, která umožňuje snadné sdílení souborů prostřednictvím telefonu či tabletu. Pokud ji mají ženy puštěnou a nastavenou pro přijímání snímků od všech, může se snadno stát, že jim taková zpráva s nevhodným obsahem přijde. A to od kohokoliv, kdo je v ten okamžik v jejich blízkosti. Často se tak děje v městské hromadné dopravě, vlacích, ale i v kině, divadle či restauraci.

Záměr dotyčnou ženu poškodit

Někdy za posíláním intimních obrázků může stát akt sexuálního nepřátelství. „Muži si tímto erotickým způsobem mohou vybíjet svůj vztek vůči ženám,” upozorňuje Katehakisová.

Některé muže dokonce vzrušuje, když vidí vyděšenou reakci ženy na tento obrázek. Posiluje to u nich pocit nadvlády a dominance.

Za vše může evoluce

Podle mnohých odborníků má přitom posílání fotek penisu evoluční základ. Jedná se o tzv. sexuální signalizaci, která je určena ke simulaci reprodukčního sexuálního chování.

„Přesto toto chování nelze omlouvat. Pokud muž pošle fotku svého penisu ženě, která o tuto fotku nestojí, pak by měl vědět, že se jedná o obtěžování a jeho chování je neakceptovatelné,” dodává Katehakisová.

Zvlášť nebezpečné může být, pokud takovou fotku dostane dospívající dívka, která se ještě neumí bránit. Ani to bohužel v dnešní době není vzácností.

Anketa

Obdržela jste někdy fotku s genitáliemi muže, kterého jste neznala?
Ano, přes sociální sítě
35,2 %
Ano, smskou
6,1 %
Ano, přes Airdrop
3,6 %
Ano, mailem
2,7 %
Ne, naštěstí
40,3 %
Ne, ale nevidím na tom nic špatného
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 559 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám