Hlavní obsah

Očkování proti chřipce není nebezpečné

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

S blížícím se podzimem se opět stává aktuální očkování proti chřipce. V posledních letech však tato metoda ochrany populace před horečnatým onemocněním ztrácí na oblibě. Zvláště starší lidé mezi sebou šíří pověru, že po očkování onemocní mnohem silnější formou chřipky, než kdyby vakcinaci vůbec nepodstoupili.

Foto: HZS JMK
Článek

Mezi další předsudky patří laiky běžně přijímaný omyl, že se zdravý a vitální člověk nemůže chřipkou nakazit.

"Všechny tyto pověry jsou naprosto mylné. Očkování proti chřipce je pro člověka velice přínosné. Neochrání ho sice před nachlazením, ale před pravou chřipkou zaručeně," řekl profesor medicíny Liam Donaldson z Velké Británie.

Británie - ráj pro chřipku

Vakcíně chřipky by se podle něj neměly určitě vyhnout rizikové osoby, mezi něž patří lidé s astmatem, diabetici a dlouhodobě nemocní lidé závislí na steroidech a protinádorových léčivech. Každý rok je totiž právě v této skupině dlouhodobě oslabených osob, mezi něž nepatří jen výše zmínění diabetici a astmatici, ale také starší osoby, nejvíce úmrtí způsobených chřipkovým onemocněním.

Jen ve Spojeném království podlehne chřipce každý rok na čtyři tisíce lidí. "Po řadě mírných zim, které nás poslední roky postihly, se chřipkový virus šířil velmi rychle a hodně se pomnožil. Bezmrazé a vlhké počasí je hotovým rájem pro chřipku. Očkování by se neměly vyhýbat především osoby starší pětašedesáti let. Pro ně je vakcinace dalo by se říci povinná," tvrdí profesor Donaldson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám