Hlavní obsah

Obřízku muži podstupují kvůli zdraví, víře, ale i sexu

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužskou obřízkou se označuje chirurgický zákrok circumcize, při němž je operativně odstraněna předkožka. V Česku ji muži či chlapci podstupují nejčastěji ze zdravotních důvodů, dále pro náboženské přesvědčení a malé procento z estetických či sexuálních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Někteří muži by pro své partnerky a kvalitnější sex udělali všechno. Obřízka údajně prodlužuje styk.

Článek

Až třetina mužské populace ve světě je údajně obřezána. Vzhledem k tomu, že všichni židé a muslimové podstupují tento zákrok zcela automaticky - jedno zda dobrovolně či ne - není toto procento až tak vysoké. Při rituálním zákroku je předkožka obnažena úplně a žalud po operaci zůstane holý.

Foto: Profimedia.cz

V Alžíru se provádí mužská obřízka malých chlapců v hygienických podmínkách nemocnice či u lékaře. To ovšem nebývá pravidlem ve všech zemích světa.

Židé podstupují obřízku na znamení symbolické smlouvy člověka s Bohem. Bůh totiž nakázal Abrahámovi, aby smlouvu stvrdil obřezáním. Tento zákrok se nazývá Brit mila a provádí se všem židovským hochům.

Zdravotní důvody

U malých chlapců se již kolem prvního roku věku mohou vyskytnout potíže při přetahování. Zná to téměř každá maminka, která má doma malého synka. Pokud jej přebaluje a také důsledně sleduje hygienické a estetické záležitosti - neboli přetahuje za něj, komplikace se zatím nevyskytují.

Foto: Profimedia.cz

V období odkládání plínek by se nemělo zapomenout pokračovat v dodržování hygienických návyků. Chlapci už se jim mají samostatně učit, odpadnou tak pozdější komplikace.

Potíže se mohou objevit právě v období, kdy dítko začne "chodit na nočník", případně na toaletu, a začíná o hygienu dbát samo. Právě v tom období by maminky neměly zapomínat sledovat správné počínání při močení, aby nedošlo například k zarůstání předkožky.

Částečná obřízka - Burianova plastika

MUDr. Josef Hrbatý, plastický chirurg z kliniky Laurea, objasnil detaily zákroku zvaného Burianova plastika, při které se pak odstraňuje předkožka jen zčásti:  "Principem této operace je odstranění jen zúžené části předkožky a otočení kožního klínu zevního listu předkožky do zářezu vnitřního listu. Tento výkon klade větší požadavky na zkušenost a pečlivost chirurga.

Výkony provádíme v jakémkoliv věku, u dětí jsou nejčastějšími indikacemi zdravotní potíže. Operace je možné provádět jak v lokální, tak i celkové anestezii, záleží jen na rozhodnutí klienta. U dětí je vhodnější anestezie celková."

Kvalitnější sex není pravidlem 

Někteří muži, již v dětství či později úplnou obřízku absolvovali, nedokážou jednoznačně odpovědět, zde je to v intimním životě výhodou.

"Ze zdravotních důvodů mě úplně obřezali asi v pěti letech, nemohl jsem se coby malý kluk dobře vyčurat. Moč mi zůstávala za kůžičkou a opakovaně se mi za předkožkou tvořily záněty. Rodiče se dlouho rozmýšleli, jestli mě dají obřezat a nakonec to tak dopadlo.

Problémy se záněty odpadly, pravda ovšem je, že mám žalud méně citlivý kvůli tomu, jak je stále obnažen a otírá se o kalhoty či spodní prádlo. Ovšem partnerky si nestěžují, asi jsem výkonnější a při sexu déle vydržím...," vyznal se jedenatřicetiletý Martin.

Jak probíhá obřízka

Samotný zákrok je ambulatním výkonem, jenž trvá okolo patnácti minut. Předkožka je nejčastěji odříznuta pomocí skalpelu, někdy nůžkami. Následně se kožní okraje sešijí vstřebávatelnými stehy (deseti až 12), které po dvou týdnech vypadnou.

Po zákroku bývá penis zabalen v obvazu, ponechána je samozřejmě dírka na močení. Po dvou až třech dnech je možno obvaz odmotat.

A právě tento důvod vede určité zájemce, kteří nemají žádné zdravotní ani náboženské důvody, do urologických či chirurgických ordinací se žádostí právě o circumcizi - operativní obnažení žaludu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám