Hlavní obsah

Nové trendy v hormonální antikoncepci - tělu přirozené hormony

Novinky, Dana Sokolová

Už i u nás je nyní k dostání přirozenější forma hormonální antikoncepce, která obsahuje estradiol valerát, jež se v organizmu mění na přirozený estrogen. Výhodou této antikoncepce je, že mnohem méně zatěžuje organizmus ženy a naopak příznivě působí na hladiny cholesterolu v krvi.

Článek

Ve vaječnících ženy se během plodného období života tvoří dva hlavní hormony – estrogen

a progesteron. Estrogen ovlivňuje růst děložní sliznice a prsou, působí ovšem i na poševní sliznici, tkáň močového měchýře, chrání kosti před osteoporózou a má i příznivý vliv na pružnost pleti. Naproti tomu hlavní funkcí progesteronu je příprava děložní sliznice pro těhotenství a změna hustoty hlenu v děložním čípku.

Běžná hormonální antikoncepce obsahuje kombinaci obou těchto hormonů. Naprostou novinkou je pak tato antikoncepce obsahující hormony, jenž se v organizmu mění na přirozený estrogen, který se běžně tvoří v ženských vaječnících.

"Tento přirozený estrogen se od chemického liší v několika ohledech – rychle se vstřebává, metabolizuje a z organizmu se rychleji odbourává, méně zatěžuje metabolismus jater a méně podporuje v játrech tvorbu bílkovin, které se podílí na řadě důležitých pochodů v těle, včetně např. srážení krve," vysvětluje gynekoložka Dagmar Makalová.

Přirozenější i dávkování

Nové pilulky obsahují i velmi nízké dávky hormonů. Každé platíčko obsahuje 28 pilulek, z toho 26 pilulek poskytuje různé dávky hormonů a dvě pilulky obsahují placebo. Žena tedy užívá během 28 dní cyklu každý den jednu pilulku a mezi platíčky nedělá pauzu. Snižuje se tak i počet nežádoucích účinků, vyplývajících z kolísání hladin hormonů (např. bolesti hlavy, prsou, poruchy nálady).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám