Hlavní obsah

Nezávazný sex může poškozovat lidskou psychiku

Příležitostný sex bývá většinou jen záminkou pro fyzické uspokojení bez jakéhokoliv citového pouta, a častokrát je také jednorázovou záležitostí. Jenomže nezávazný sex je velmi idealizovaný v televizi a filmech, kde se s ním můžeme setkávat téměř denně. O jeho vlivu na psychiku ale už častokrát není řeč.

Foto: Profimedia.cz

Sex na jednu noc nemusí psychicky unést úplně každý.

Článek

Vášnivá noc s někým, koho ten večer potká žena v baru, nezávazný flirt, který skončí společným milováním. Ráno se milenci sbalí a nikdy více se nepotkají. Takový jev je ve filmech více než častý, ale nikdo se už víc nezabývá tím, jaký dopad může mít na psychiku obyčejného jedince.

Sex může mít na lidský mozek pozitivní, ale i velmi negativní vliv. Většina lidí jej používá jako přírodní antidepresivum, ale najdou se i tací, kteří si nezávazným sexem, takzvaně na jednu noc, chtějí jen pročistit hlavu. Jenže i takový počin může mít občas úplně opačný výsledek.

Jednorázový sex jako lék na depresi? Ani náhodou

Negativní vliv na lidskou psychiku má nezávazný sex u lidí, kteří se potýkají s psychickými problémy. Takového jednání se také nejčastěji dopouštějí právě jedinci, kteří trpí depresemi a sebepoškozováním. V tomto případě by se jednorázovému milování měli vyhnout lidé, kteří o něm smýšlejí jako o odplatě, nebo doufají, že se při náhodném milování odreagují od problémů běžných dní.

„Naše studie poskytuje důkazy, že špatné mentální zdraví může vést k nezávaznému sexu, ale také že nezávazný sex může ještě posílit tento úpadek mentálního stavu,“ tvrdí doktorka Sara Sandbergová Thomová.

Nezávazný sex sám o sobě psychické problémy nevyvolává. Bohužel v něm ale psychicky slabší lidé hledají řešení, nebo se jeho pomocí snaží pochopit a řešit své osobní problémy. To vyplývá z analýzy pohlavního života a mentálního zdraví, kterou provedli vědci z Ohio States University u jednoho tisíce zkoumaných jedinců. Bohužel tato taktika většinou nikam nevede.

„Teenageři s depresivními symptomy se častěji vrhali do nezávazného sexu,“ říká Sandbergová Thomová. Tito jedinci přitom později v životě koketovali s myšlenkou na sebevraždu.

U dospívajících jsou přitom depresivní symptomy častější, protože jsou k nim mladí lidé více náchylní. Nezávazný sex na jednu noc tak podle všeho není určen lidem mladým a těm, kteří mají špatný psychický stav. Sebevědomé, vyrovnané a šťastné jedince s dostatečně vyzrálou osobností poznamenat nemusí. Ovšem zřejmě je ani příliš nepřitahuje a neuspokojuje.

Čtěte také
Krize v manželství někdy potká každého
Žádný dlouhodobý vztah se neobejde bez problémů. Jak je řešit? Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejhorší sexuální rady všech dob

Nikdo se nerodí odborníkem na život, ani na jeho sexuální stránku. Mnozí jedinci se ale za oprávněné rádce považují, a tak se není čemu divit, že jsou média...

Výběr článků

Načítám