Hlavní obsah

Nevhodné prostředí pro spánek může ovlivnit i sexuální život

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztuhlý krk, bolavá záda, špatná nálada. I to může být následek špatné matrace a nevhodného polštáře. A vědci upozorňují, že nevhodné prostředí pro spánek může mít negativní vliv i na sexuální život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Že je ložnice oáza klidu? Ne tak úplně, varují mnozí odborníci. Šokující studie zveřejněná na Dailymail.com ukázala, že naše matrace jsou doslova prošpikované koktejlem nebezpečných bakterií a plísní, které mohou vyvolat nejrůznější nemoci. Od obyčejné rýmy, až po infekce hrudníku a žaludeční nevolnosti.

Podle odborníků bychom se měli obávat nejen matrace a polštáře, ale i ložního prádla a plyšových hraček, které s námi lože sdílí.

Záleží na matraci

Matrace by se měla vyměnit jednou za osm let, a to i s ohledem na sexuální život, jelikož ztrácejí pružnost. Výzkum ukázal, že s tím, jak ztrácí své pružící schopnosti, slábne i chuť páru na sexuální hrátky.

Velkým trendem jsou proto pěnové, paměťové matrace, které si podle výrobce umí zapamatovat polohu jedince a tak se mu trvale přizpůsobí. Ale i to může mít dopad na milostné hrátky.

Celých 40 % lidí na stránkách prodejce takového typu matrací uvedlo, že jim sex na paměťové pěně nevyhovuje, a to vzhledem k tomu, že je málo odpružená a je tak téměř nemožné při milování udržet stálý rytmus. Jedna z kritizujících dvojic dokonce srovnala soulož na pěnové matraci s milostným stykem v písku.

Jak na údržbu lůžkovin

V nedávné studii vědce šokovalo, kolik bakterií našli v osm let staré matraci. Vzorky, které v ní byly nalezeny, způsobují vážné infekce dýchacích cest, kožní alergie a další choroby.

„Matrace jsou v průběhu noci zahřívány lidským tělem, což je ideálním prostředím pro tvorbu bakterií, plísní a kvasinek,“ říká expertka na hygienu doktorka Lisa Ackerleyová z univerzity v Salfordu.

„Patogeny nalezené v matracích byly spojeny s dráždivým kašlem, plicními infekcemi, očními záněty a podrážděním pokožky. Mohou také způsobit vážné zdravotní problémy, zejména těm, kteří trpí plicními chorobami, alergiemi nebo astmatem.“

Jak se vyvarovat takového znečištění? Nestlat postel okamžitě poté, co z ní vstanete. Doktorka radí lůžkoviny na chvíli přenést na vzduch, nechat vyvětrat, nebo v ložnici alespoň na hodinu otevřít okno, aby matrace, ale i polštáře a peřiny vychladly a vyschly.

Špatný polštář může i za chrápání

Pokud máte špatnou velikost polštáře a ten neposkytuje dostatečnou oporu hlavy a krku, můžete se probudit s velkou bolestí hlavy, mravenčením, nebo dokonce úplně ztuhlým krkem. Svaly na krku se mohou dostat do křeče, takže bude hodně obtížné s hlavou vůbec pohnout. Jaký je tedy správný polštář na spaní?

„Ideálně by měly být hlava, krk i páteř v pohodlné poloze. Polštář pro tyto části těla musí být oporou. Při spaní na boku by měl polštář zaplňovat mezeru mezi uchem a ramenem.“

Pro ty, kteří spí na zádech, je ideální polštář střední pevnosti. Pozor ale na příliš velkou podpěru hlavy, která bude tlačit bradu dopředu, to zhorší dýchání a může způsobit i chrápání. Tenký a menší polštář se hodí pro ty, kteří spí převážně na břiše.

Pozor na povlečení

Trápí vás akné? Je možné, že na vině bude povlečení. Měňte jej proto každé dva až tři dny. Odborníci také radí se při praní lůžkovin vyvarovat používání aviváže.

Některé z nich obsahují voskové složky, které mohou lidem s citlivou kůží ucpávat póry. Co se týče výběru povlečení, vyplatí se místo syntetiky vsadit na přírodní materiály.

Zrádní plyšáci

Podle průzkumu značky Dettol je 66 % dětských plyšáků kontaminováno zlatým stafylokokem, bakterií, která způsobuje rozsáhlé infekce kůže a krve, respirační onemocnění, septické šoky a v nejhorších případech i selhávání orgánů.

Proto je potřeba takové hračky pravidelně prát či omývat a do lázně přidávat antibakteriální přípravky. Velmi osvědčeným způsobem, jak hračky zbavit bakterií, je zabalit je do igelitového sáčku a přes noc ponechat v mrazáku. Pak samozřejmě ještě pro jistotu vyprat.

Nejčastějším příkladem onemocnění zlatým stafylokokem je otrava infikovaným jídlem. Téměř 90 % stafylokoků je rezistentních na penicilin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám