Hlavní obsah

Nevěra není otázkou pohlaví, ale sebevědomí a moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebevědomí a moc jsou při nevěře důležitějšími faktory než pohlaví. Tvrdí to nizozemští psychologové, podle nichž totiž ženy na vysokých pracovních pozicích vnímající svou moc jsou stejně nevěrné a ochotné podvádět jako muži. U obou pohlaví platí to stejné: čím vyšší pozice, větší moc a vyšší sebevědomí v rámci zaměstnání mají, tím více jsou ochotni užít si za zády partnera milostný románek.

Foto: Profimedia.cz

Větší důležitost hrají u nevěrných jedinců sebevědomí a moc, pohlaví nerozhoduje.

Článek

„Existuje celá řada výzkumů zabývajících se nevěrou, kdy je pohlaví označeno za klíčový faktor pro nevěru, jenže žádná studie se nezabývá vlivnými a mocnými ženami. Ale v dnešní době, kdy ženy zastávají pozice velmi mocné a vlivné a jsou považovány za rovné mužům, pak se obecné předpoklady jejich chování mohou také měnit. Takže negativní chování dříve typické pro muže může být dnes také součástí chování žen,“ tvrdí psycholog Joris Lammers z Univerzity Tilburg.

V experimentální studii pak prokázal, že na nevěru nemá vliv pohlaví, ale nejsilnějšími faktory jsou moc a sebevědomí jedince.

„Lidé si často myslí, že vlivní a mocní muži častěji podvádějí. Ale my jsme dokázali, že to platí obecně na všechny lidi, bez ohledu na pohlaví, vlivné a mocné ženy podvádějí ve stejné míře jako muži,“ dodal doktor Lammers.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám