Hlavní obsah

Neplodní budou moci mít potomky

Právo, sky
NEW YORK

Buňky podobné spermiím a vajíčkům vzniklé z embryotických kmenových buněk se podařilo vytvořit několika laboratořím po světě. Právě tato technika by hypoteticky mohla pomoci neplodným dvojicím či párům stejného pohlaví mít děti, které by byly biologicky spřízněné s oběma rodiči.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Na přelomu srpna a září letošního roku se v areálu NNP Horažďovice uskutečnila oprava povrchů komunikací areálu zařízení.

Článek

Informovali o tom v odborném časopise Science vědci John Harris a Giuseppe Testa. Proces počítá s přenosem jádra jedné buňky do druhé a z tohoto zárodku se poté získají spermie či vajíčka.

Nejde o klonování

Experti tvrdí, že technika není shodná s klonováním, protože případní potomci by měli geny obou rodičů. Proto Testa a Harris navrhují, aby se procedura označovala jako terapeutický zásah proti neplodnosti.

Podle vědců používání této technologie není ani na dosah, nicméně je prý třeba otevřít diskusi o bioetických a právních dopadech.

"Pokud by technologie byla přijatelná veřejností i zákony, znamenalo by to další demokratizaci lidské reprodukce," napsali Testa a Harris v časopise Science.

Reklama

Související témata:

Související články

Vesmírné lety ohrožují sexualitu mužů

Kosmonauti, kteří se vydají na misi na Mars, se podle odborníků budou potýkat s problémy s plodností. Na úterní lékařské konferenci, která se zabývala následky...

Výběr článků

Načítám