Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč nemáme chuť na sex

Novinky, lin

Zažívá váš intimní život dlouhodobou stagnaci? Nesvalujte vinu na nízké libido. To je jen jedna z mnoha možností. Místo toho naslouchejte svému tělu a odhalte pravý důvod. Na vině může být psychika i zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Nízké libido je jen jednou z mnoha odpovědí, proč nemáme chuť na sex.

Článek

Nacházíte se v produktivním věku, ale váš intimní život tomu neodpovídá? Nevěšte hlavu, s občasnou sexuální stagnací se potká alespoň za život každý pár.

Přesto je důležité na tomto problému pracovat, neboť sexuální život je důležitou součástí vztahu. Podporuje totiž vzájemnou blízkost, otevřenost, a dokonce pozitivně působí i na naše zdraví. Jaké jsou nejčastější důvody ztráty chuti?

1. Hormonální antikoncepce

„Antikoncepce obsahuje hormony, na které každé ženské tělo reaguje jinak v závislosti na chemii vašeho těla a druhu i intenzitě hormonů v pilulce,“ říká doktorka Jennifer Widerová po Women's Health.

Pokud pozorujete změny ve své sexuální chuti poté, co jste přešly na novou metodu antikoncepce, promluvte si se svým lékařem a zkuste změnit typ hormonů, nebo je zcela vysaďte a zvolte jiný typ ochrany.

2. Mateřství

„Mateřství může být pro vztah poměrně velkou zkouškou. Je dost pravděpodobné, že tato nová životní etapa vás stresuje nebo vyčerpává a sexuální chuť se vytrácí,“ říká psycholožka Ramani Durvasulaová.

Mnoho žen navíc po porodu zápasí se svým tělem, a proto je pro ně sex frustrující. Pokud se tento problém týká i vás, zkuste si s partnerem promluvit o tom, jaké nároky a tlaky jsou na vás vyvíjené a zkuste na tom společně zapracovat.

Jak skloubit mateřství a práci? Naučte se delegovat povinnosti

Děti

3. Obraz těla

Nedostatek sexuální touhy může být také výsledkem nízkého sebevědomí. „Pokud máte dobrý pocit ze svého zevnějšku, je pravděpodobné, že budete k sexuálním aktivitám otevřenější,“ říká psycholožka Janet Britová.

4. Stres

„Sex není jenom fyzická činnost, ale také emocionální. Jakékoli události měnící náš život, jako je těhotenství, změna zaměstnání nebo úmrtí si mohou vybírat svou daň,” vysvětluje pro Women's Health lékařka Catherine Hoodová. Zároveň dodává, že dalším stresovým faktorem je dlouhodobý problém s partnerem.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

5. Hádky

Někteří lidé volí sex jako jistou formu usmíření. Pro jiné je ovšem fyzický kontakt po hádce zcela vyloučen. Pokud s partnerem procházíte dlouhodobou krizí, je velmi pravděpodobné, že na sex prostě nebudete mít náladu. Psychické odpojení má totiž velký vliv na fyzično.

Zkuste proto zapátrat do hloubky všech svých problémů a snažte se je vyřešit. Uvidíte, že pokud se dostanete do psychické pohody, vrátí se i chuť na sex.

6. Spánková deprivace

Kvalitní spánek je klíčem k tomu, aby naše tělo správně fungovalo, a to ve všech směrech. Pokud trpíte spánkovou deprivací, je velmi pravděpodobné, že na sex zkrátka nemáte energii.

Snažte se proto svém tělu dopřát alespoň 7-8 hodin spánku denně. Dalším tipem je pak nenechávat sex na poslední chvíli. Zkuste svoje sexuální návyky převrátit a začněte milostnými hrátkami den nebo jimi ozvláštněte obědovou pauzu.

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje naši hmotnost, náladu, paměť i chování

Zdraví

7. Nemůžete dosáhnout orgasmu

Samozřejmě orgasmus není jediným cílem sexu. Pravdou ale je, že pokud se vám ho nedaří dlouhodobě dosáhnout, je dost možné, že vás sex bez vyvrcholení přestane uspokojovat. Promluvte si proto s partnerem o svých potřebách a společně na nich zapracujte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám