Hlavní obsah

Nehormonální antikoncepce pro zapomněnky

Právo, Petr Veselý

Nejmenší riziko nechtěného těhotenství hrozí ženám, které užívají nitroděložní tělísko. Ale také podkožní implantát, hormonální injekce nebo další typy antikoncepce, které fungují dlouhodobě a nemusí se užívat denně.

Foto: Profimedia.cz

Nitroděložní tělísko je vhodné pro zapomnětlivé ženy nebo pro ty, které nemohou užívat hormony.

Článek

Antikoncepční přípravky téměř neselhávají, naopak relativně často selhávají uživatelky. Potvrdili to lékaři z lékařské fakulty ve Washingtonu. Tři roky sledovali 7000 žen ve věku 14 až 45 let.

Zapomínání je jedním z důvodů, proč se i u nás stává stále populárnější nové nitroděložní tělísko. Je v ČR k mání něco přes rok. Má jednoduchou konstrukci. Na propylenovém vlákně jsou navlečené čtyři měděné válečky. Uvolňují do dělohy ionty, které ničí spermie. Fungují stejně spolehlivě jako hormonální antikoncepce.

Striktně bez hormonů

V porovnání se staršími typy tělísek nezvyšuje to nové krvácení. Jeho zavedení bývá minimálně bolestivé. A jeho vypuzení z dělohy se stalo výrazně vzácnějším jevem. Lékař ho totiž uchytí speciálním uzlíkem ke stěně na jejím vrcholu.

Foto: archiv, Právo

Nové tělísko se přichytí k děložní sliznici pomocí uzlíku.

Zamlouvá se jak zapomněnkám, tak ženám, které nechtějí nebo nemohou užívat hormony (ty druhé obvykle kvůli poruše krevní srážlivosti, kouření nebo kvůli prodělané rakovině).

Levnější než pilulky

Lékař ho může klientce zavést bez ohledu na věk nebo na to, jestli už rodila či ne. I když je pravda, že řadě klientek středního a staršího věku gynekologové často doporučují tělísko s lokálně působícím hormonem. Zvlášť pokud ženy zbaví problémů s přílišným krvácením, případně s bolestivou menstruací.

Nové tělísko stojí i se zavedením 3000 až 4000 Kč, záleží na lékaři. Účinkuje pět let. Takže vyjde na míň než nejlevnější hormonální antikoncepce. Není vhodné pro pacientky s myomy, s vývojovými vadami dělohy a s rizikem rakoviny tohoto orgánu. Nehodí se ani pro ženy, které často střídají partnery. U nich hrozí zvýšené nebezpečí zánětu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám