Hlavní obsah

Nedostatek vitamínů doplníme saláty

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto už pomalu předává své žezlo podzimu. Teplých a slunných dní ubývá, a tak jediné, co nám léto bude připomínat, je dostatek ovoce a zeleniny v obchodech. Pokud jsme je v dostatečném množství konzumovali v létě, nemělo by nám činit potíže vytrvat a přejít na zdravý jídelníček po celý rok. Vhodnou formou doplnění vitamínů, stopových prvků a vlákniny jsou saláty.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

V letním období je konzumuje denně nebo několikrát týdně necelá polovina Čechů, ale bohužel po zbytek roku je nás jen 9 %. A to přesto, že většina z nás považuje saláty za zdravé, chutné a vhodné pro děti v době růstu.

Průzkum společnosti Opinion Window také ukázal, že nejraději máme šopský salát, oblíbený je také rajčatový, míchaný a okurkový. Dáváme si ho obvykle jako doplněk hlavního jídla a připravujeme si ho doma.

Vhodná součást jídelníčku

Odborníci ale doporučují, aby se saláty objevovaly na našem jídelníčku častěji, pokud možno denně, a to v bohatším výběru. "Představují totiž ideální způsob, jak zařadit více zeleniny a ovoce do naší stravy. Pokud zeleninový salát doplníme dalšími potravinami, jako například těstovinami, tvrdým sýrem, tuňákem, šunkou nebo kuřecím masem, můžeme jím nahradit i hlavní jídlo," vysvětluje dietní sestra Věra Králová.

Italské Caprese
500 g rajčat, 200 g mozzarelly, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl, italský dressing Hellmann´s
Rajčata i mozzarelu nakrájíme na tenké plátky, které střídavě klademe na talíř. Poté je osolíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou bazalkou. K dochucení je výborný zejména italský dressing Hellmann´s, který můžeme případně zjemnit smetanou nebo bílým jogurtem.

Když při jejich dochucování využijeme dressing nebo lehkou jogurtovou omáčku, bude nám víc chutnat a hlavně nebudeme mít potíže zkonzumovat denní doporučené množství zeleniny.

Majonézu jenom odlehčenou

Pro někoho je nedílnou součástí salátu majonéza. Zatímco ta klasická má přibližně 80 % tuku, odlehčená varianta obsahuje tuku jen kolem 50 %. Na trhu jsou však výrobky, které mají obsah tuku ještě nižší, např. jogurtová omáčka s 26 % tuku.

"Při přípravě salátů bychom také měli víc využívat svoji fantazii. Sice jsme se už naučili, že salát nemusí být jen vlašský nebo bramborový, ale stále zužujeme jeho výběr pouze na několik druhů. Saláty přitom mohou být zeleninové, ovocné, těstovinové, luštěninové a další.

Velkou výhodou je to, že suroviny můžeme kombinovat různě, podle chuti. Při troše fantazie se dají vymyslet výborné kombinace, které náš jídelníček zajímavým způsobem obohatí a zpestří," radí Filip Sajler z Asociace kuchařů a cukrářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám