Hlavní obsah

Narodil se chlapec ze spermií starých 21 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský pár se stal rodiči chlapečka, který byl počat ze spermatu zmrazeného před jednadvaceti lety. Podle lékařů z Manchesteru je to dosud rekordní zaznamenaná doba od darování spermatu k početí.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek vypadá jako nově postavený. Rekonstrukce se daří, na opravu ještě čeká poslední patro. Na Karlovarsku mizely památky po desítkách.

Článek

"Domnívám se, že jde skutečně o rekord, který ještě nebyl v odborné literatuře dosud popsán," potvrdila jedinečnost případu Elizabeth Pease, odbornice na reproduktivní medicínu v nemocnici, kde se chlapeček narodil. 

Otec dítěte si ve svých sedmnácti letech nechal odebrat pět vzorků, které byly v roce 1979 zmraženy. Muž tehdy trpěl rakovinou varlat a musel podstoupit léčbu včetně chemoterapie, po které se stal sterilním.

Pátý pokus vyšel

Mužovo sperma bylo uloženo v zkapalněném dusíku dvě desetiletí a bylo rozmraženo ve chvíli, kdy se rozhodl se oženit a založit rodinu.

Vědci provedli injekci jedné spermie skleněnou mikrojehlou přímo do vajíčka, čímž zajistili jeho oplození i při extrémně nízkém počtu spermií. Dítě se narodilo dva roky poté, co se nepovedly čtyři pokusy o oplodnění ve zkumavce.

"Tento případ dokazuje, že dlouhodobé zmrazení může zachovat kvalitu a plodnost spermatu," prohlásil Greg Horne, specialista z nemocnice St. Mary. 

"Dokonce i po 21 letech skladování bylo procento pohyblivých spermií po roztátí vysoké," dodal Horne, který o případu informoval časopis Human Reproduction.

Naděje pro nemocné

Manželé si přáli zůstat v anonymitě, profesor Horne se i přesto domnívá, že je třeba, aby se o jejich případu vědělo.

"Sperma mladých mužů nemocných rakovinou bývá odebráno v momentě, kdy jsou vystaveni velkému citovému stresu a kdy jejich budoucí plodnost není bez pochyby jejich prioritou," domnívá se lékař, který nabádá obdobně postižené pacienty, aby si nechali sperma zmrazit pro případ, že by po úspěšném vyléčení chtěli potomky.

Rakovina varlat nejčastěji postihuje muže ve věku od 15 do 44 let. Pokud se léčí včas, je naděje na přežití velmi vysoká. Podle britských zákonů si muži mohou sperma zmrazit pouze do svých pětapadesáti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Za zneužití spermatu vysoudil milión

Částku jeden milión korun vysoudil ve středu na pražské gynekologické klinice 37letý muž, který se u pražského městského soudu domáhal několik měsíců...

Výběr článků

Načítám