Hlavní obsah

Náplasti proti početí jsou už také v ČR

Novinky, Jana Linková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herečka Jitka Schneiderová představila v úterý nový druh antikoncepce v Čechách. Jde o náplasti s názvem Evra, které si ženy nalepují přímo na pokožku na různých místech svého těla. Náplast tělové barvy, o rozměrech 4,5x4,5 cm vydrží vždy jeden týden a pak je nutné ji vyměnit.

Foto: Policejní deník

Foto z akce

Článek

Jako účinné látky, které do těla ženy pronikají skrze pokožku, výrobce použil stejnou kombinaci hormonů, které se již dlouhou dobu a s úspěchem používají v tradičních antikoncepčních pilulkách. Účinky a spolehlivost obou druhů antikoncepce jsou proto zcela srovnatelné. Navíc při aplikaci náplasti jedenkrát týdně se výraznou měrou snižuje riziko zapomenutí, které je u tablet pro mnoho žen nepříjemně vysoké.

Náplasti byly ve světě poprvé uvedeny na trh zhruba před rokem, v západní Evropě jsou k dostání v sedmi zemích. Česko je prvním státem střední a východní Evropy, kde byl tento - podle odborníků - největší objev od doby vytvoření první antikoncepční tablety zaveden. Pojišťovny na náplasti zatím nepřispívají, balení na tři měsíce stojí 997 korun a v lékárnách je prodávají pouze na předpis. Náplast lze přilepit na kteroukoliv část těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám