Hlavní obsah

Na stres a únavu s ženšenem

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ho po staletí považovali za afrodiziakum. Mnozí Asiaté nosili kořen ženšenu na krku a cucali ho těsně před pohlavním stykem. Teprve moderní výzkumy odhalily, že nestimuluje potenci, ale fyzickou a psychickou kondici, zejména však naši schopnost čelit stresu i únavě.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Nejoblíbenějšími zbraněmi na únavu a na uklidnění je pro většinu lidí káva, cigarety nebo alkohol. Vzhledem k tomu, jak častým problémem je dnes únava a stres, se zdá nepochopitelné, že často používají tak diskutabilní a dvojsečné prostředky.

Místo aby sáhli po věcech s daleko jednoznačnějšími efekty a prakticky bez vedlejších negativních účinků. Při tom by stačilo, kdyby se zeptali dietní sestry, která by měla být v každé nemocnici.

Proti okamžité únavě je například daleko účinnějším prostředkem hroznové víno nebo med (ten vedle rychlých cukrů obsahuje i ty, které působí pomaleji). Jsou palivem pro tělo i pro mozek, když se potřebujeme vzpružit rychle.

V boji proti dlouhodobé únavě a stresu je prokazatelně užitečným pomocníkem ženšen. Musíte však kupovat výrobky od renomovaných světových výrobců, kteří pro své preparáty využívají standardizovaný ženšenový extrakt (GGE a další). Ten garantuje kvalitu a množství účinných látek. Na účinky nebo na kvalitní přípravky s ženšenem je možné se zeptat lékárníků, případně si najít internetovou adresu www.lekarna.cz, v rubrice Chci se zeptat.

Výkonnější a odolnější

Skupina 34 sovětských běžců na 10 kilometrů, kteří před závodem dostali 4 ml ženšenového extraktu, byla v průměru o sedm a půl minuty rychlejší než ti, kteří závodili bez něj.

Němečtí vědci zase zjistili, že organismus atletů, kteří brali ženšen, lépe využíval kyslík. V krvi měli také méně látek signalizujících únavu.

Anglický vědec Steven Fulder dal ženšen jedné skupině sester. Sloužily střídavě noční a denní směny v londýnské nemocnici při King´s College. Druhé skupině dal přípravek, který ženšen pouze připomínal. Sestry z první skupiny se cítily mnohem výkonnější a čilejší. I v testech měly rychlejší orientaci nebo koordinaci.

Výzkumy na univerzitě ve švédské Uppsale prokázaly u stovky studentů, kteří užívali ženšen, lepší schopnost řešit nejrůznější úkoly i lepší výsledky v testech.

K podobným závěrům dospěly experimenty se 112 lidmi z Univerzitní nemocnice v Gentofte v Dánsku. Nejrůznějších studií, které dokazují pozitivní vliv ženšenu na náš psychický a fyzický stav, existuje víc než 2000.

Vědci poukazují zejména na jeho příznivé působení na hormonální systém. To zlepšuje reakci organismu na stres, podobně jako jeho následnou regeneraci. Zlepšuje i řadu dalších tělesných pochodů. Díky tomu se pak lidé cítí vitálnější, méně unavení a lépe zvládají nejrůznější zátěžové situace.

Extrakt z kořene zvyšuje imunitu

Parta řidičů náklaďáků, kteří jezdili v drsných podmínkách ruské Sibiře, dostávala výtažek ze sibiřského ženšenu do čaje celých šest let. Za tu dobu u nich klesl počet dní strávených na nemocenské z průměrných 286 dní na pouhých 11.

Také studie, při které 13 000 zaměstnanců automobilky GAZ dostávalo v zimě extrakt z ženšenu, ukázala, že počet dní zameškaných kvůli nemocím, tedy zejména chřipkám, klesl o 40 procent.

Výzkumy Philipa Medona z univerzity v Monrothanu v americké Luisianě, podobně jako výzkumy Valerije Kupina z Výzkumného střediska pro léčbu rakoviny v Moskvě, ukázaly, že pacientky s rakovinou prsu lépe snášely ozařování a chemoterapii, pokud užívaly ženšen. Nejen proto, že zlepšuje využití energie a zvyšuje počet bílých krvinek v krvi, ale také proto, že buňky, které obnovují krevní oběh a imunitní systém, jsou díky němu odolnější.

Podpora pro alergiky

Lépe porozumět mechanismům, kterými ženšen příznivě působí na imunitní systém, pomohly například výzkumy dr. Arsalama Kharazmiho. Vzbudily dokonce zájem prestižního amerického deníku USA Today.

Dánský mikrobiolog íránského původu prokázal v laboratorních podmínkách nárůst a zvýšenou aktivitu určitého druhu bílých krvinek a výrazné zlepšení pozitivních imunitních reakcí (Th1). A sice u cystické fibrózy, tedy onemocnění žláz s vnější sekrecí.

Na své přednášce v Kongresové hale pražské nemocnice na Homolce zároveň upozornil, že jednou z věcí, která negativně působí na imunitu, je stres. A ženšen - kromě jiného - mírní následky stresového hormonu kortizolu na organismus. Protože vedle celkové podpory organismu snižuje také hladinu histaminu, lze ho doporučit jako podpůrný prostředek pro alergiky včetně astmatiků.

Kharazmi sám užívá přípravek s ženšenem hlavně v zimě. Kvůli tomu, že zlepšuje jeho odolnost vůči chřipkám a nachlazením, ale hlavně se v pošmourné dánské zimě cítí vitálnější.

Užívali ho i v kosmu

Sovětští astronauti užívali výtažek ze sibiřského ženšenu i v kosmu. Pomáhal jim v tom, aby se lépe adaptovali na nejrůznější situace a podmínky.

V kosmické lodi je to například stav beztíže. Nebo malý prostor, který nedovoluje větší pohyb a zvyšuje pravděpodobnost konfliktů. Anebo to jsou vážné potíže s biorytmy, které narušuje to, že v kosmu chybí obvyklé střídání světla a tmy, což negativně ovlivňuje nejrůznější tělesné pochody včetně spánku. S ženšenem tyto problémy překonávali snáz. 

Anketa

Jak řešíte problémy s únavou?
Pomocí ženšenových preparátů
29,7 %
Piju kávu
20,7 %
Piju zelený čaj
15,9 %
Jím hroznový cukr
8,3 %
Beru vitamínové preparáty
11 %
Nijak
14,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám