Hlavní obsah

Mýty kolem početí života

Novinky, Radim Uzel

V poslední době už zase někteří politici, církevní hodnostáři i věřící vytrvale přesvědčovali veřejnost, že lidský život nezačíná okamžikem narození, ale okamžikem spojení spermie a vajíčka.

Foto: HZS JMK
Článek

Jenže pokud začneme oplozené lidské vajíčko považovat za rovnocenné živému člověku, dostaneme se do zvláštní pasti. Stačí si vzpomenout na nedávné vášnivé debaty o pohřbívání potratů. Absurdní důsledky něčeho podobného (například jakýchsi miniaturních rakviček) zamotaly hlavu i mnoha rozvážným zákonodárcům.

Pohřbívání oplozených vajíček

Oplozené vajíčko se od neoplozeného příliš neliší. Třeba vajíčko slepice, která žije v přítomnosti kohouta, nám chutná stejně jako vejce od její družky, která žije bez něj, jako panna.

Bylo by však možná zajímavé, kdyby se některý z poslanců pokusil přesvědčit své kolegy, že takové oplozené vejce je už vlastně kuřetem.

Připisovat okamžiku oplození téměř mystický charakter skrývá i další záludnosti. Ke spojení spermie a vajíčka totiž často dojde bez toho, že by žena otěhotněla. Minimálně v třetině případů o něm vůbec neví. Oplozená vajíčka se prostě v děloze neuhnízdí a organismus je bezezbytku vstřebá.

Existují však i další možnosti. Některá z vajíček se uhnízdí, ale k jejich dalšímu vývoji nedojde díky vadnému genetickému materiálu nebo jiným, často nezjistitelným příčinám. Samovolný potrat pak může nastat již za několik dní. Obvykle probíhá jako opožděná menstruace, nebo kdykoliv v průběhu těhotenství. Takovému samovolnému ukončení raného těhotenství se například v angličtině neříká potrat, ale neúspěch či nezdar (miscarriage).

O nějakém pohřbívání produktů podobných neúspěšných pokusů o těhotenství nemůže být pochopitelně ani řeč. Je možné, že někteří lidé budou hranice lidské existence posouvat ještě dál, za spojení vajíčka a spermie.

Božské spermie

Pak nám hrozí to, že za božská budou označena nejen vajíčka, ale také semenné tekutiny. Nebylo by to ostatně nic tak převratně nového. Tvrzení, že lidské semeno je nejzákladnější substancí života, patří mezi nejdávnější a nejhouževnatější sexuální mýty mnoha přírodních společenství.

Například australští domorodci věří dodnes, že lidský ejakulát je podstatou duše. Podobá se totiž podle jejich názoru mozkové tkáni.

Také Aristoteles (384 až 322 př.n.l.) učil, že psýché, neboli duše, je obsažena v mužském semenu. Tam se dostala z mužovy hlavy přes míchu a jeho varlata, které představují jen jakousi semennou nádrž. To je možná důvod, proč křesťanská církev přikazuje svým věřícím, že nesmějí zbůhdarma a nemravně prolévat své semeno.

Ještě, že nehrozí příkaz k jeho pohřbívání! Na závěr mi dovolte klasický citát F. M. Voltaira (1694-1778): "Jsou tři druhy nevědomosti: Když se neví nic. Když se ví něco jiného, než se má vědět. A když se neví dobře, co se ví." Nevědomí jsme zkrátka asi všichni. Jenom někteří o něco více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám