Hlavní obsah

Muži umírají dříve kvůli sexu a usilovnému boji o partnerky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evoluční psycholog Daniel Kruger z Michiganu tvrdí, že se mu podařilo vysvětlit, proč muži umírají dříve než ženy. Za vším je prý reprodukční soutěž. Pánové jsou ochotni kvůli sexu umřít a tam, kde musejí víc o partnerky bojovat, žijí kratší život. Naopak tam, kde je zdrojů dostatek a kde je společnost rovnostářská, dobře zaopatřená a monogamní, je rozdíl v průměrném věku mezi ženami a muži minimální.

Foto: archív, Právo

Muži žijí kratší život než ženy, protože mají tendenci k polygamii.

Článek

Prvním problémem, proč muži žijí kratší život než ženy, je fakt, že mají tendenci k polygamii. Mají více partnerek, o které musejí bojovat s jinými muži. Navíc musejí vyjadřovat dominanci, a to s sebou nese mnohdy také riskantní chování.

„Pokud je soutěž o kopulaci zodpovědná za vyšší míru úmrtnosti u mužů, pak platí, že čím je vyšší soutěživost ve společnosti, tím dříve muži umírají,“ tvrdí docent Daniel Kruger z University of Michigan.

Proč muži tak riskují kvůli sexu? Protože z reprodukčního hlediska nemají co ztratit. Pokud se jim podaří souložit s maximem žen, předají své geny maximu potomků, kteří přežijí a dále se rozmnožují.

Dalším faktorem souvisejícím se sexuální kompeticí a úmrtností u mužů je ekonomická nerovnost. Čím více musejí muži soutěžit o potravu, peníze či jiné zdroje, aby zajistili své potomky, tím větší bývá rozdíl v jejich průměrném věku a průměrném věku žen. Naopak ve společnostech, kde je vysoká ekonomická rovnost, se průměrný věk mužů blíží průměrnému věku žen. Příkladem takové země je třeba Norsko.

„Rozdíl v průměrném věku mezi pohlavím zmenšují monogamie a ekonomická rovnost,“ tvrdí Kruger. „Nicméně žádná lidská kultura není soutěže o sex zcela zbavená,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset důvodů, proč se pravidelně oddávat sexu

Deset dobrých důvodů, proč se pravidelně oddávat sexu, nabízí svým čtenářkám a čtenářům německý magazín Quelle. Milování se totiž příznivě podepisuje na stavu...

Co ženám nejčastěji ničí sexuální život

V zaměstnání a na ulici ženám obvykle sebevědomí nechybí, ovšem jakmile vejdou do ložnice, otřásá s nimi velká dávka nejistoty. Pro téměř tři čtvrtiny mladých...

Výběr článků

Načítám