Hlavní obsah

Muži skutečně neumí dělat více věcí najednou, potvrzují vědci

Novinky, Veronika Hušková

Znáte to, požádáte partnera, aby při sledování televize spároval čistě vyprané ponožky a pak jen nechápavě kroutíte hlavou nad tím, jak mu tahle snadná procedura mohla zabrat celý večer. A přitom je to tak jasné! Vždyť na to měl jen tři pětiminutové reklamní pauzy, v ostatním čase přece běžel film, který sledoval, a proto ponožky motat nemohl. Ač se vám to zdá možná absurdní, nejspíš to nebude výmluva.

Foto: Profimedia.cz

Vařit, starat se o dítě a sledovat televizi - ženy stíhají všechno.

Článek

Notoricky známé tvrzení, že se muži neumí v jeden okamžik soustředit na víc než jednu věc, se nyní dočkalo i vědecké opory. Informoval o tom server The Daily Telegraph. Odborníci se poprvé v historii rozhodli jízlivé "nařčení" pořádně prozkoumat a zjistili, že silnější pohlaví ve schopnosti plnit více úkolů v jeden okamžik skutečně za druhou polovinou populace notně zaostává. Záleží ale hlavně na typech úkolů.

Vědci požádali padesát mužů a padesát žen, aby za dobu osmi minut provedli tři úkoly zároveň: vyřešili snadné matematické úkoly, našli restauraci na mapě a načrtli strategii, jak by hledali ztracené klíče v imaginárním poli.

Během toho, co plnili úkoly, jim navíc telefonovali dobrovolníci. Účastníci pokusu se pak mohli rozhodnout, zda hovor přijmou, či ne. Pokud telefon zvedli, dostali ještě k původním úkolům jednoduchý test všeobecných znalostí.

Výsledky nebyly nijak překvapivé. Vědci zjistili, že když ženy a muži pracují na stejném počtu úkolů, ženy dosahují výrazně lepších výsledků než muži. Zatímco ženy dokázaly alespoň zčásti vyřešit všechny úkoly najednou, muži s tím měli problém, zvlášť, když došlo na hledání klíčů.

Ženy pracují systematicky

"Muži mají lepší prostorovou představivost, takže by měli předčit ženy v plnění úkolu s mapou a v hledání klíčů. Jenže hledání klíčů v kombinaci s nutností plnit ostatní úkoly vyžaduje co nejefektivnější strategii," upozorňuje profesor Keitha Laws, psycholog na univerzitě v Hertfordshirenichu.

Podle něj měli muži tendence začínat hledání klíčů v nejméně logickém místě (nejčastěji ve středu pole) a klíče hledali výrazně méně systematicky než ženy. Ty naopak prohledávaly místo od rohu v pravidelných kruzích nebo linkách.

"Ukazuje se, že ženy jsou mnohem více schopny na okamžik se zastavit a správně reflektovat nový problém, aniž by přitom přestaly plnit ostatní úkoly," uzavřel Laws.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám