Hlavní obsah

Muži mají raději polibky vlhké, ženy dlouhé

– Philadelphia

Ženy i muži se líbají se stejnou ochotou. Nelze říct, že by v oblibě líbání byly mezi pohlavími rozdíly. Diference je možné spatřovat spíše v kvalitě polibku a v jeho prožitku. Pánové totiž dávají přednost líbání jazykem s výměnou slin. To ženy nemusejí mít polibky tolik vlhké, rozhodně chtějí být ústy spojeny ale déle než muži.

Foto: Profimedia.cz

Ženy i muži se polibkům oddávají stejně rádi.

Článek

„Ženy se líbají proto, aby si s mužem vytvořily pouto a aby je ověřily jako potenciální partnery. Zatímco muži užívají líbání jako zprávu, že míří ke konci. A tím koncem je sex,“ tvrdí psycholožka Susan Hughesová z University of Pennsylvania.

A její tvrzení se shoduje s jinými studiemi, podle nichž se muži líbají vlhce proto, že předávají slinami ženám testosteron. Ten přitom u žen zvyšuje touhu a ochotu souložit.

Ženy zase podle neurologů volí dlouhé polibky proto, že mozek mužů na ně reaguje velmi silně a je bohatě zásoben oxytocinem – tzv. hormonem lásky a připoutání k druhému. Naopak hladina stresového hormonu kortizolu výrazně při líbání klesá. Muži jsou pak krotčejší a vytvářejí si citové pouto k ženě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám