Hlavní obsah

Mozek má neuvěřitelné regenerační schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mozek má neobyčejnou schopnost zotavení se po utrpěném zranění, a to v jakémkoliv věku, tvrdí vědci. Výzkum je teprve v začátcích, ale vědci jsou přesvědčeni, že bude možné vylepšit stav pacientů po mrtvici a s roztroušenou sklerózou, píše na svých internetových stránkách BBC.

Foto: Město Nový Jičín

Oprava energetických sloupků v Novém Jičíně

Článek

Dřívější vědecké práce měly za to, že mozek se po zranění dokáže zotavit zejména v dětství. Předběžné závěry nejnovější studie amerických vědců ovšem ukazují, že se i dospělý mozek dokáže aktivovat natolik, aby pomohl tělu navrátit motorické funkce jako je například pohyb rukou.

Regenerovat se dokáže i mozek starších lidí

Dva američtí vědci, Daniel Hier a Jun Wang, provedli zobrazovací vyšetření mozku (tak zvané CT) 27 pacientům, kterým se po mrtvici, roztroušené skleróze či ochrnutí páteře vrátila hybnost rukou. Lékaři zjistili, že mozky se dovedou vzpamatovat, ať jsou pacienti jakkoliv staří.

Části mozku jako například mozeček byly schopné převzít funkce mozkové kúry, která obvykle motorické funkce rukou řídí. Tím byla vykompenzována omezená nervová aktivita poškozené části mozku. Vědci soudí, že poznatky výzkumu budou moci být využité v rámci koncepce rehabilitací.

Další výzkum se zaměří na rehabilitace

"V příštích studiích se pokusíme zjistit, zda může rehabilitace ovlivnit způsob reorganizace motorických funkcí po poškození mozku. A zda některé způsoby reorganizace mozku znamenají pro pacienty lepší výsledky léčby," řekl doktor Daniel Hier z lékařské fakulty Univerzity státu Illinois v Chicagu.

Mluvčí britské asociace zabývající se mrtvicí prohlásil, že výsledky této studie potvrdily závěry dřívějších výzkumů. "Mozek je pozoruhodný orgán a dokáže se přizpůsobit změnám. V týdnech či měsících poté, co pacienta ranila mrtvice, se poškozené buňky zregenerují a začnou opět pracovat," vysvětlil. Nepoškozené části mozku mezitím přebírají funkce mozkových buněk, které byly zničené.

Ředitel společnosti pro roztroušenou sklerózu, Mike O´Donovan, ujistil, že ti, co se zabývají rehabilitací pacientů s tímto onemocněním, přijali výsledky studie s velkým zájmem a těší se na další výzkumy.

Odborné veřejnosti vědci studii představí na kongresu americké neurologické akademie, který se uskuteční v havajském Honolulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám