Hlavní obsah

Mladí lidé jsou promiskuitnější a zároveň méně tolerantní k nevěře

– Londýn

Mladší lidé jsou možná promiskuitnější, ale rozhodně méně tolerantní k nevěře. Vyplynulo to z britského průzkumu, v němž by po odhalené nevěře vztah ukončilo 67 procent osob ve věku mezi 16 až 24 roky, ale jen 40 procent osob starších 55 let. Důvodů vysvětlujících tento generační rozdíl je přitom hned několik.

Článek

Podle sociologů a autorů studie, kterou si nechala vypracovat společnost Metro-Harris, to ovšem nemusí znamenat, že by dnešní generace byla k nevěře méně tolerantní než ty předchozí. Postoj k nevěře jako důvodu k rozchodu se se stárnutím mění, takže až budou dnešní dvacátníci mít pětapadesát, nebude mezi nimi už tolik osob majících k aférkám striktně odmítavý postoj.

Monogamii vnímá jako věc pro člověka nepřirozenou deset procent osob generace 16 až 24 let, ale už čtrnáct procent jejich rodičů.

S věkem se postoje mění

„Mladí lidé jsou zřejmě mnohem většími idealisty, co se týče lásky, ale později se naučí více odpouštět,“ vysvětluje závěry socioložka Patricia Morganová.

„Když jste mladší, chcete se usadit a možná i založit rodinu, takže mnohem více odmítáte milostné aférky. Když ale stárnete, učíte se s tím hezkým přijímat i to drsné,“ dodává Morganová.

A proč jsou starší ročníky k nevěře tolerantnější? „Ubývá příležitostí najít si někoho nového. A také existují finanční konsekvence a rodinné sítě, které jste léta budovali,“ vysvětluje Morganová ochotu starších ročníků snášet nevěru.

Mladí lidé jsou také méně chápaví k nevěrám druhých a prozradí ji mezi nimi 36 procent osob, zatímco u starších pětapadesáti let to udělá 22 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám