Hlavní obsah

Misionářská poloha je stará minimálně 165 miliónů let

Misionářskou polohu preferují spousty milenců. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a zároveň nejsnadněji proveditelných poloh. Odborný článek ve vědeckém časopise New Scientist tvrdí, že je stará neuvěřitelných 165 miliónů let. Ale jak je to možné, když tehdy na planetě ještě nežili lidé?

Foto: Profimedia.cz

Misionářská poloha je podle zjištění stará zhruba 165 miliónů let.

Článek

A nebyli to také lidé, kteří se jako historicky první oddávali koitu v misionářské poloze. Archeologové totiž v Číně objevili velmi dobře zachovanou fosilii hmyzího páru, který se páří tváří v tvář neboli bříškem na bříško. Dvojice pěnodějek stará 165 miliónů let byla velmi dobře uchována v sedimentech, spojená pohlavními orgány.

„Tato nejstarší známá fosilie kopulujícího hmyzu by mohla pomoci osvětlit teorie o tom, jak se vyvíjelo široké spektrum sexuálního chování u hmyzu,“ píše New Scientist.

Vývoj sexuálního chování hmyzu zatím nejasný

Vědci se domnívají, že nejdříve byla v páření dominantní samička, která byla vždy na samečkovi seshora. Pak se role zřejmě obrátily a svou převahu si užíval sameček. Postupně ale hmyz migroval do polohy bříšky k sobě (u lidí misionářská poloha). Bohužel se zatím nalezlo jen velmi málo fosilií, které by mohly tuto teorii potvrdit nebo vyvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Vědci se díky této nalezené fosilii kopulujícího hmyzu domnívají, že misionářská polohaje stará přes 165 milionů let.

„U hmyzu známe obrovskou různorodost poloh při kopulaci,“ komentuje čínský nález australská behaviorální ekoložka Marie Herbersteinová z Macquarie University v Sydney.

U člověka je misionářská poloha stále nejčastější a nejpřirozenější. Primáti ale většinou kopulují stylem zezadu, samec za zády samice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaroslav Zvěřina: Sperma jako antidepresivum

Byl to neobvyklý skandál. Souvisel s Americkou lékařskou společností a letošním svátkem svatého Valentýna. Šéf této úctyhodné organizace, jistý Dr. Lazar...

Výběr článků

Načítám