Hlavní obsah

Máte pocit, že vám partner nerozumí? Možná jste si příliš blízcí

Pokud máte pocit, že vám vaše partnerka či partner přestali rozumět, možná jste se stali příliš blízkými. Psychologové se domnívají, že když se dva znají příliš dobře a dokáží u sebe mnohé předvídat, jejich jazyk se stává nebezpečně nejasným.

Foto: Profimedia.cz

Někdy si myslíme, že některé věci jsou jasné, ale ony tak jasné být nemusí...

Článek

Tato komunikační zkreslení daná přílišnou blízkostí mohou vést k mnoha nedorozuměním, hádkám a dokonce i k vážným vztahovým problémům, věří vědci z University of Chicago a Williams College v Massachusetts. Ti vyzkoumali, že páry a dobří přátelé spolu často nekomunikují o mnoho lépe, než dva neznámí lidé.

Tým vědců testoval celkem 24 manželských párů. Manželé seděli zády k sobě na židlích a pokoušeli se vysvětlit významy nejednoznačných frází svého protějšku. Vědci přitom používali sdělení běžná z každodenních hovorů a zkoumali, zda jim budou dobrovolníci více rozumět od cizího člověka, nebo od svého protějšku.

To je jasné, to přece nemusím říkat...

Manželé ve všech případech přecenili své komunikační schopnosti vůči svému protějšku. S cizím člověkem se dorozuměli mnohem lépe. "Lidé si samozřejmě myslí, že s blízkými lidmi komunikují lépe, než s těmi cizími, ale často jen přeceňují vliv blízkosti," tvrdí profesor Boaz Keysar, spoluautor studie. "Jejich komunikace se často stává nejednoznačnou. Mozek je líný." Často navíc lépe komunikují s cizím člověkem, neboť u něj nepředpokládají společné znalosti.

Keysar si teorii ověřil sám na své manželce. Ta si podle něj velmi často myslela, že některé věci jsou naprosto jasné a není třeba je říkat, přitom ale často vůbec jasné nebyly. Keysarův kolega Kenneth Savitsky k tomu dodává: "Žena, která řekne svému manželovi 'začíná tu být horko', aby svému protějšku naznačila, že má zesílit klimatizaci, může být překvapená, když si to on vyloží jako nesmělou výzvu k milování."

Podle něj některé páry mohou být na stejné vlnové délce, ale ne tolik, jak si myslí. "Jste zamyšlení nebo spěcháte a ztrácíte schopnost podívat se na věc očima jiné osoby. A je to právě proto, že jste si tak blízko," tvrdí Savitsky. Podle něj je důležité mít vždy na paměti pohled druhých bez ohledu na to, jak jsou blízcí.

Platí to i pro přátele

Komunikační šumy ale nastávají i mezi dobrými přáteli. Prokázal to experiment s 60 studenty z Williams College v Massachusetts.

"Komunikační problémy vyplývají z toho, že jakmile jsme si s někým velmi blízcí, vytvoříme u něj iluzi pochopení spíše než pochopení skutečné," vysvětlil spoluautor studie profesor Nicholas Epley.

Výzkum by zveřejněn v časopise Experimental Social Psychology.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám