Hlavní obsah

Manželé bývají spokojenější než nesezdané páry. Ale ne dlouho

Novinky, Filip Šára

Dělá nás manželství šťastnějšími? Poskytuje nějaké výhody oproti partnerskému soužití? Portál ScienceDaily.com zveřejnil studii, která může tyto otázky zodpovědět.

Foto: Profimedia.cz

Rozdíly mezi manželstvím a soužitím jsou celkově malé.

Článek

Vše je vždy individuální a žádné výsledky nelze aplikovat stoprocentně na každého jedince. Přesto z nich vyplývá, že povětšinou bývá manželství pro kvalitnější vztah přínosnější. Pro vztah ano, ale co naše pocity? Obecně má pozitivní vliv na naši psychickou pohodu, společenské vazby a dokonce i zdraví. Ale vydrží to dlouho?

Jestliže někdo žije sám, tak oproti tomuto stavu mají své výhody oba typy soužití - sezdané i nesezdané. Postupem času se sice snižují, ale přetrvávají.

Studie profesora Kellyho Mosicka z Cornell University se zabývala tím, co se stane, když se svobodní ožení či vdají, nebo spolu začnou žít. Zkoumalo se, jaký to má vliv. Mosick testoval 2737 párů, z nichž 896 vstoupilo do manželství, nebo se partneři v průběhu 6 let k sobě nastěhovali.

Intenzita štěstí klesá

Na těchto lidech se výrazně projevil narůst pohody a blahobytu - zvláště tedy po líbánkách. Tento maximálně radostný stav (ač zadaní jedinci zažívají obecně více šťastných a méně depresivních stavů než ti, kteří jsou single) má však krátké trvání. Jedním z častých hlavních negativ pevných vztahů, které naneštěstí přetrvává v čase, je výrazné omezení kontaktů s rodiči i přáteli.

Manželství může svazovat

Rozdíly mezi manželstvím a soužitím jsou celkově malé a nevydrží dlouho, jak už bylo řečeno. Manželé obvykle bývají zdravější, jelikož mají tendenci sdílet své "zdravotní návyky" a více se tím pádem o sebe starat. Nesezdaný pár může později zažívat větší porci štěstí i sebevědomí. Proč? Muž a žena v tomto soužití mají pocit větší volnosti, samostatnosti a možností. Jejich vztah se jim nikdy nejeví (ani v okamžicích neshod) jako nějaká nepříjemná "povinnost".

Ačkoli v posledních desetiletích přibývá v západním světě množství nesezdaných partnerů a stále více dětí se rodí mimo manželství, svatba má v očích většiny stále významnější hodnotu než vztah bez ní. Automatickou spokojenost však nezaručuje a soužití "bez papíru" může nabídnout minimálně to samé. Opět pochopitelně záleží na konkrétních jedincích.

Reklama

Související články

Co by žena nikdy neměla říkat svému manželovi

Manželství je především o důvěře a vzájemné toleranci. Přestože sem a tam se manželé pohádají, neznamená to, že jejich vztah je nefunkční. Mnohdy je tomu právě...

Výběr článků

Načítám