Hlavní obsah

Lze milovat dvě osoby ve stejnou chvíli?

Láska je nevyzpytatelná. Někdy je jí ve vztahu málo, jindy máte lásky na rozdávání, a to doslova. Možná samy procházíte životní fází, kdy vroucně milujete svého partnera, a zároveň cítíte motýlky v podbřišku kdykoliv, kdy kolem vás projde kolega nebo kamarád. Je ale skutečně možné, abyste ve stejnou chvíli milovala dva muže?

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků je přirozené, když člověk cítí lásku k více osobám najednou.

Článek

Romantické filmy a knihy nám naznačují, že na světě existuje jeden jediný člověk, který je naší spřízněnou duší a životní láskou. Realita je ale mnohem složitější, a tak se častokrát setkáme s tím, že sice partnera milujeme, avšak pocit zamilovanosti se dostavuje také ve chvíli, kdy jsme poblíž kolegy nebo kamaráda.

I když v mnoha případech jde spíše o lásku platonickou, psycholožka Carla Marie Manlyová tvrdí, že je naprosto přirozené, když člověk cítí lásku k více osobám najednou.

„Opravdu je ale důležité, abyste rozlišovala mezi zamilovaností a pocitem přitažlivosti nebo vzrušení. Skutečná láska totiž vzniká v průběhu času, zatímco přitažlivost s touhou mají spíše krátkodobý charakter,“ upozorňuje Manlyová pro Bustle.

Zrádné seznamování

Obzvláště ve chvíli, kdy se seznamujete s novými muži, můžete pocítit, že si vaše sympatie získalo více tváří naráz.

I chytré ženy dělají hlouposti, když jde o lásku

Vztahy a sex

„Při hledání partnera pomocí seznamovacích aplikací je časté, že objevíte více lidí, kteří vás přitahují. V takovou chvíli doporučuji, abyste se všemi vhodnými kandidáty šla na rande,“ říká expertka na seznamovací aplikace Meredith Goldenová a dodává, že díky tomu získáte širokou perspektivu a pochopíte, co vlastně od partnera chcete.

Jakmile ale k jednomu z mužů pocítíte láskyplnější emoce, buďte upřímná a randění s ostatními adepty utněte. Rozhodně není žádoucí, abyste vodila více mužů za nos.

Čas na polyamorní vztah?

Žijete ve spokojeném vztahu, a zároveň cítíte, že máte lásky na rozdávání? V takovou chvíli se vyplatí, když začnete uvažovat o polyamorním vztahu. I když není jednoduché o možnosti polyamorního vztahu na přímo mluvit se svým partnerem, udělejte to!

„Vezměte svého partnera na rande, vypněte si mobilní telefon a zeptejte se ho, jak si představuje budoucnost,“ navrhuje vztahová koučka Shula Melamedová.

Proč je polyamorie na vzestupu

Vztahy a sex

Následně zjistíte, zda je váš partner na stejné lodi a je otevřený tomuto typu vztahu. „Zeptejte se sama sebe, jestli váš partner chce od života podobné věci jako vy,“ dodává Melamedová.

Pokud ne, měla byste situaci řešit. Pomocnou ruku vám v tomto ohledu podá také odborník, například zkušený párový terapeut nebo vztahový kouč.

Když je monogamie cesta

Na druhou stranu je možné, že ačkoliv cítíte lásku ke dvěma mužům, polyamorie vás neláká. I tento scénář je podle psycholožky Carly Marie Manlyové v pořádku.

Nepřirozenost monogamie aneb Proč mnohé vztahy nevydrží

Vztahy a sex

„Měla byste si dát trošku prostoru na zpracování myšlenek. Jakmile si ujasníte své touhy, zkuste s každým z daných mužů strávit čas o samotě. Díky tomu poznáte, jak se dotyčný chová v různých situacích,“ doporučuje psycholožka a dodává, že čím více času strávíte s danou osobou, tím snazší bude zjistit, který z mužů je z dlouhodobého hlediska nejvhodnějším partnerem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám