Hlavní obsah

Lubrikanty mohou být toxické a zvyšovat rizika HIV

Novinky, Dana Sokolová
Los Angeles

Přestože někteří lidé si sex bez lubrikantů neumí představit, odborníci z Kalifornské University v Los Angeles je před jejich používáním varují. Jelikož je u jejich uživatelů třikrát větší pravděpodobnost, že se nakazí nějakou pohlavní chorobou či si způsobí další problémy vzniklé jejich možnou toxicitou.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců je u lidí používající lubrikanty až třikrát větší pravděpodobnost, že se nakazí nějakou pohlavní chorobou.

Článek

"Lidé lubrikanty nejčastěji používají na zvýšení vlhkosti při pohlavním a análním styku, aby předcházeli nejrůznějším oděrkám a poraněním jemné tkáně na ženských i mužských pohlavních orgánech či konečníku a pak také, aby snížili riziko prasknutí kondomu," říká ředitel společnosti na výrobu lubrikantů Wet Michael Trysgtad.

Podle něj však poslední testy ukázaly, že i řada renomovaných firem vyrábí lubrikanty, které mohou být pro lidské tkáně jedovaté.

Na trhu v současné době existují tři typy lubrikantů - na olejové bázi, na vodní bázi a na silikonové bázi.

Lubrikanty na olejové bázi leptají latex, který obsahuje většina kondomů, tudíž jsou při jejich použití naprosto nevhodné. Lubrikanty na silikonové bázi zase negativně působí na silikon obsažený ve většině erotických pomůcek. Navíc některé druhy lubrikantů na silikonové bázi se nesnesou ani s latexem, tudíž i při jejich používání by lidé měli být obezřetní. Asi nejvšestranější použití tedy mají lubrikanty na vodní bázi, které se snesou nejen s kondomy, ale také s erotickým prádlem i pomůckami.

Skryté nebezpečí nejen pro gaye

Některé lubrikanty jsou vysoce toxické, protože obsahují vysokou koncentraci rozpuštěných solí a cukrů, které negativně působí na buněčnou rovnováhu. Buňka se snaží pomocí vody přizpůsobit svému okolí, díky čemuž vysychá, chřadne a postupně umírá. Týká se to především buněk obsažených v epitelu konečníku.

To, že lubrikanty neobsahují tolik toxinů, závisí i na obsahu glycerínu v nich. Čím více totiž obsahují glycerínu, tím je i do nich kvůli lepší textuře přidáváno právě více soli a cukrů.

"Nebezpečí toxických lubrikantů nesouvisí jen s poškozením tkáně orgánů, ale také s vyšším rizikem nakažení pohlavními chorobami jako je HIV. Kvůli poškození tkáně se samozřejmě rizika přenosu HIV markantně zvyšují," vysvětluje pro 365gay.com vedoucí týmu odborníků Charlene Dezzuttiová.

Proto je tolik důležité dbát při každé koupi lubrikantů na to, k čemu budou používány a zda byly řádně testovány.

Výsledky studie byly prezentovány v květnu 2010 na Mezinárodní mikrobiologické konferenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Víno probouzí u žen erotické chutě

Smyslnost, palčivá touha po sexuálním dobrodružství, erotická fantazie vybičovaná na maximum. Jak jen toho dosáhnout, když už se nám nedostává nápadů? Odpověď...

Výběr článků

Načítám