Hlavní obsah

Lidé v létě mají méně zábran a častěji provozují nechráněný sex

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě býváme sexuálně nejaktivnější. Dokládají to nepřímo statistiky porodnosti, ale i počet návštěv u specialistů na pohlavní choroby, kterých bývá po prázdninách víc než kdy jindy.

Článek

Čísla kolem AIDS jako by to předznamenávala. Ukazují, že po létech, kdy se lidé choroby báli, z ní najednou spousta mladých už takový strach nemá. Za první čtyři měsíce tohoto roku zachytily testy téměř tolik infikovaných jako loni za půl roku.

Co je příčinou, to se odborníci dohadují. Roli podle nich mohou hrát falešné domněnky, že AIDS se dnes dá léky dobře zvládat, člověk nemusí na chorobu hned umřít. Nebo naivní představa, že AIDS je záležitostí prakticky jenom homosexuálů. To už dávno není pravda. Při homosexuálním styku se sice nakazí 54 % postižených, ale při pohlavním styku mezi mužem a ženou je to už 31 %.

Dívky myslí na ochranu před početím, ale na infekce zapomínají

„Virem HIV, který AIDS vyvolává, se u nás nejčastěji infikují dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let,“ říká Miroslav Hlavatý, tajemník České společnosti AIDS pomoc. Pokud jde o rizikové oblasti, vede s velkým náskokem Praha, za ní jsou Středočeský a Jihomoravský kraj. Problém se tedy soustřeďuje do hlavního města a do Brna.

Podle Hlavatého se sice dívky chrání antikoncepcí před početím, ale na ochranu před virem HIV zapomínají. Možná si myslí, že jim od partnera, se kterým mají pohlavní styk, infekce nehrozí. Anebo ve chvílích vášnivého sexu ztratí zábrany.

Naopak příznivou zprávu přináší mezinárodní průzkum The 2007 Face of Global Sex, který si nechal zpracovat výrobce kondomů Durex. Podle něj se počet mladých lidí nepoužívajících při prvním pohlavním styku ochranu stále snižuje. Nijak se nechrání při prvním styku tři z deseti oslovených. Je však otázka, do jaké míry jsou čísla získaná nejspíš anonymním průzkumem přesná.

Co zjistili Britové

Podle britských odborníků přispívá k nárůstu pohlavně přenosných chorob fakt, že mladí Britové konzumují stále více alkoholu a rekreačních drog. Alkohol zvyšuje pravděpodobnost nechráněného sexuálního styku třikrát.

Marek Bellis z univerzity v Liverpoolu nepochybuje o tom, že podobný efekt mají i tzv. rekreační drogy, jako jsou marihuana, amfetaminy nebo extáze, které odbourávají přirozené zábrany.

Studie homosexuální komunity v Manchesteru podle něj ukázala, že 65 procent těch, kteří se nakazili virem HIV nebo syfilidou, užívalo syntetickou drogu gamahydroxybutyrát, známou také jako tekutá extáze.

Pravda je, že v Británii přibývá pohlavních nemocí alarmujícím tempem. Počet pacientů s chlamydiovou infekcí vzrostl o 300 procent, s kapavkou o 200 procent, s virem HIV o 300 procent a se syfilis dokonce až o 2000 procent. Tak vyhrocená situace v ČR zatím není.

Riziko alkoholu a drog je u nás však podobné. Stejně jako to, že nejpostiženější skupinou jsou mladí lidé mezi 20. a 30. rokem, kteří bývají sexuálně nejaktivnější.

Hodně lidí rizika nezná

Komicky může působit skutečnost, že téměř dvě třetiny Britů považovalo při anonymním průzkumu arrabiatu, pikantní italskou omáčku na těstoviny, za pohlavní nemoc.

Skoro polovina oslovených si navíc nedokázala vybavit název jediné sexuální choroby. Je otázka, jak by podobný výzkum dopadl u nás. Ale odborníky by nepřekvapilo, kdyby dospěl k podobným závěrům.

Proč máme v létě větší roupy

V létě býváme příznivěji naladění vůči sexu proto, že:
- je více světla, což blahodárně působí na naši psychiku,
- o dovolené se obvykle zbavíme stresu, jednoho z největších hrobařů intimního života,
- pořádně se vyspíme, odpočineme si a odreagujeme se, ale míváme také lepší náladu a jsme v lepší kondici,
- častěji si dopřáváme sklenku alkoholu, který snižuje zábrany,
- víc cestujeme a potkáváme se s novými lidmi,
- léto navíc bývá přirozeným obdobím nových zážitků a vybočení ze stereotypů.

Jak velkou roli to hraje, zjistili biologové. Vypozorovali, že sexuální apetit samečků nestoupne jen s každou novou samičkou. Zvyšují ho také zajímavé změny prostředí. Roli mohou hrát i přírodní atavismy, které si už dávno neuvědomujeme.

Mládě počaté v létě a narozené mezi březnem a květnem prožilo první měsíce života v příznivém období jara, léta a podzimu. Mělo tak vyšší šanci na přežití. V létě se zároveň méně oblékáme a víc vnímáme tělesné signály i pachy. A pro mladé lidi bývá snazší najít si intimní místečko pro sex v přírodě.

Psycholog Miroslav Krejčíř navíc upozorňuje, že vyšší teplota zlepšuje prokrvení. To u savců i u člověka obvykle znamená také lepší sexuální funkce a vůbec lepší psychické a fyzické reakce.

Reklama

Související články

Bolestivý pohlavní styk

Velké procento žen se alespoň jednou za život setkalo s bolestivým pohlavním stykem. Důvodů může být hned několik. Především může jít o zánětlivé onemocnění...

Jak ženy vnímají svá intimní místa

V České republice prakticky neexistuje dámský poševní pesar. Američtí kolegové, které jsme nedávno potkali na mezinárodním kongresu, tomu nemohli uvěřit....

Výběr článků

Načítám