Hlavní obsah

Lidé přeceňují známosti z Facebooku, žádají kvůli nim i o rozvod, tvrdí vědci

Právo, mcm
Londýn

Podvádění na internetu, elektronické oživování starých známostí i navazování nových, příliš velká pozornost věnovaná vztahům ve virtuálnímu světě - to vše může vést k rozvodu. Není to nic výjimečného: podle britské webové stránky divorce-online.co.uk stojí za pětinou žádostí o rozvod Facebook a další sociální sítě, na nichž lze navázat nové vztahy.

Foto: Novinky

Lidé na sociálních sítích často najdou staré či nové lásky a hloubku těchto známosti přeceňují.

Článek

Podle Luciana Ruffa z britského Střediska pro výzkum v oblasti psychologie a počítačové vědy sítě nejsou skutečnou příčinou rozpadů manželství. Ohromně je však usnadňují.

„Lidé používají sítě jak důkaz zrady, ale já si nemyslím, že jsou příčinou: 20 procent je hodně velké číslo, než aby se to dalo svést na internet,“ soudí psycholog.

Facebook a podobné sítě mají podle něj jediný, leč důležitý efekt: „Ulehčují hledání stejně zaměřených lidí a proto urychlují proces rozpadu manželství. Pokud tu však není záměr či sklon, nebude se to používat jako nástroj. Internet zvyšuje pravděpodobnost, ale nevytváří ji. Nenutí vás ke zradě. Nemůžete odsuzovat nástroj za lidské chování.“

Podle jeho kolegy Carmena Magalhaese však virtuální svět zasahuje manželskou realitu mnoha způsoby: „Na internetu lze vše naplánovat a promyslet. Člověk miluje hru na dobývání a má nástroj, který usnadňuje jeho eskapády, aniž by to zasahovalo do jeho každodenního života. Je snazší nosit masku a unikat z reality. Předváděné obrázky jsou jen ty nejlepší a ukazují to, co lidé chtějí ukázat.“

Právníci: Pozor na síť! Nabízí soudní střelivo

Právníci navíc varují, že k rozvodu nemusí vést jen známosti z internetu. Zapírání vlastních dětí (což je běžné při navazování „románků“ na síti i v životě), ale také urážlivé kritiky manžela či manželky, příliš rozverné komentáře či vinné a nevinné fotky polibků a objímání, kolující na síti - to vše lze podle americké právnické firmy Lewert Law Offices použít jako přitěžující materiál v rozvodové při.

Jako argument v rozvodových sporech se začíná využívat i to, co lidé napíší o svých výdajích a nákupech, o postavení v práci nebo o tajných zdrojích příjmů. Pokud tedy někdo zvažuje žádost o rozvod, advokáti mu začínají radit, aby předem důkladně prošel všechny sociálně sítí, na nichž se podílí a smazal vše, co by ho mohlo nějak kompromitovat - a také aby během rozvodové pře příliš okatě nenavazoval nové vztahy po síti.

Rizika internetu ilustruje nedávný soudní spor v USA: on žaloval ji za to, že dala na internet fotografie jejich dětí „ v nevhodných sexuálních pózách“. Ona ho na oplátku obvinila, že ji obtěžuje pomocí opakovanými SMS, telefonáty a e-maily a že stáhl některé její fotografie z Facebooku a dalších internetových stránek. Fotky musely být staženy a muž musel omezit „intervence“ přes telefon i email.

„Je možné vzít stránku nebo záběr z Facebooku či Twitteru a použít ji při soudním procesu buď proti vám nebo ve váš prospěch. Případů, kdy se sociální interakce na internetu použijí jako důkaz, bude v brzké budoucnosti jen přibývat,“ řekl kyberprávník“ Pavan Duggal.

Anketa

Potkali jste na sociálních sítích typu Facebook nebo Twitter lidi, kteří nalomili váš partnerský vztah?
ano, dokonce jsem potkal/a díky sítí nového partnera/partnerku
5,2 %
ano, jednu chvíli jsem byl/a nadšen/a, ale pak se to uklidnilo
4,6 %
ne, známosti přes internet beru s rezervou
30,7 %
Komunikace na podobných sítích se neúčastním
59,5 %
Celkem hlasovalo 12351 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám