Hlavní obsah

Láska a sex v manželství

Novinky, Rachel Václavková

Hodně žen po letech manželství jakoby ztrácí radost a potěšení z blízkosti svého muže a něžné doteky pod peřinou odbývá slovy: "Dnes ne, miláčku, jsem příliš unavená."

Článek

Kam zmizela vášeň a žár prvních nocí? Proč dnes při milování nemyslíme na splynutí s jeho tělem, ale na starosti zítřejšího dne? Proč jsme najednou toho názoru, že po svatbě a narození dětí už sex tak nějak nepotřebujeme? Odpověď je snadná, ale bohužel ne příliš veselá: pod tíhou každodenních povinností jsme rezignovaly na své prožitky a sex se stal, stejně jako víkendový nákup, stereotypní záležitostí, úkolem, který je třeba splnit.

Jestli jste tedy ve fázi, kdy vás sex obtěžuje a máte tendence se mu vyhýbat, pak pozor! Sex je něco jako nitka, která spojuje váš a partnerův život. Mnoho párů se chlácholí myšlenkou, že sex přece není v životě to hlavní, a že i bez uspokojivého milování mohou být dobrými rodiči, přáteli a spolubydlícími. Jenže bez vášně je vztah křehký a zranitelný. Není-li nitka, která jej drží pohromadě, dostatečně pevná a kvalitní, může se velmi snadno přetrhnout. Pak stačí i malá krize, třeba nezdar v zaměstnání, a vztah se najednou bortí.

Věnovat energii sexuálnímu životu tedy neznamená "jen" uspokojovat fyzické pudy, ale především upevňovat vztah a vlévat do jeho žil tolik potřebný život a šťávu. Žijete po boku člověka, kterého jste si vybrala a stojí vám přece za to, aby bylo vaše manželství stejně krásné, ne-li hezčí než před svatbou, anebo ne?

Ze statistik víme, že po dvou letech společného soužití dochází u dvaceti procent sezdaných v průměru k deseti milostným stykům ročně, zatímco čtyřicet procent dvojic žijících ve volném svazku mají sex méně často. Vědci soudí, že manželské páry jsou pohlavně více vyhladovělé, protože ve všední dny dávají před láskou přednost televizi, internetu, jídlu, pití a kouření.

Ať jste se svým sexuálním životem jakkoliv spokojena, přečtěte si několik rad, jak udržovat plamínek vášně a sex si pořádně užívat. A neříkejte nikdy, že v manželství nemůže být nikdy milování hezčí než "za svobodna". Ve většině případů tomu bývá právě naopak.

Pryč s depresí

Největším rizikovým faktorem, který ohrožuje sexuální život, je úzkost a  deprese. Čím hlubší a dlouhodobější deprese je, tím menší spokojenost partneři cítí. Rozpoložení jednoho partnera výrazně ovlivňuje spokojenost druhého.

Milostná předehra

Předehra začíná dlouho před tím, než vstoupíte do ložnice. Zvláště ženy se potřebují k milování naladit. Muži by měli tedy o svoji polovičku projevovat zájem podstatně dříve, ne až když vchází do ložnice. Měli by dát ženě tak nějak najevo, že na ni "myslí" stále stejně jako dřív. Ať už vám to projeví  darováním kytice, přípravou netradiční večeře anebo nabídkou masáže vašich unavených zad.

Pocit sounáležitosti

Všimly jste si, že po milování vaše i mužova nálada výrazně stoupne? Je to tím, že tělo při fyzickém uspokojení produkuje hormon endorfin, který navozuje euforii a zanechává ve vás pocit blaženosti. Ona blaženost však může souviset ještě s jednou věcí: prožitkem sounáležitosti. Právě ve chvíli milování jste si s manželem nejblíže, jak jen můžete být. Zapomeňte na otřepaný předsudek, že mužům jde v sexu jen o jedno (tedy užít si). Když spolu sdílíte fyzické intimnosti, inspirujete ho, aby k vám byl důvěrný i v ostatních oblastech života. Naopak odmítnutí sexu muži zpravidla vnímají hlavně jako citové odmítnutí. Jestliže mu tedy odpíráte sex, de facto mu znemožňujete se k vám přiblížit.

Orgasmus

Schopnost orgasmu u ženy je velmi proměnlivá. Záleží na náladě, na prožitcích celého dne. To, že přes veškerou snahu muže výbuch rozkoše nepřichází, neznamená, že je špatný milenec! Pokud muž akceptuje fakt, že si můžete užít sex i bez orgasmu, je nakročeno ke spokojenému sexuálnímu životu.

Jak často?

Neexistuje nic jako "správná porce" sexu nebo pravidlo, kolikrát do týdne se má člověk milování oddávat. Říká se, že s výjimkou nemoci či psychických potíží byste se měli milovat alespoň jednou za 14 dnů. Je to však individuální záležitost - pro některý pár je dostačující milovat se obden, pro jiný jednou za měsíc. Zda je sexu dost, či málo, můžete posoudit jen a jen vy dva. Nejdůležitější je však kvalita milování - tedy to, zda si sex oba užijete, těšíte se z doteků partnera a společné splynutí vám přináší příjemné pocity.

Anketa

Jak často máte chuť na sex?
Denně
60,9 %
Obden
11,6 %
1-2krát týdně
17,2 %
2-3krát za měsíc
4,9 %
Jednou za měsíc
2,3 %
Méně často
3,1 %
Celkem hlasovalo 6499 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemanželské děti

V posledních letech neustále stoupá počet narozených dětí mimo manželství. Jestli v roce 1990 bylo těchto dětí 8,6 procent ze všech narozených dětí, tak v roce...

Výběr článků

Načítám